Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Zájem o exotické jazyky roste, v módě je třeba čínština

Zájem o exotické jazyky roste, v módě je třeba čínština

Praha 30. července (ČTK) - Zájem o výuku orientálních a méně užívaných jazyků v poslední době roste, shodují se zástupci oslovených jazykových škol. Lidé je studují nejen kvůli profesnímu uplatnění. Pro některé jsou kurzy exotických řečí koníčkem, další se chtějí naučit základní jazykové obraty před cestou do příslušné země.

    Kurzů čínštiny, arabštiny nebo japonštiny v posledních letech přibývá. Školy zařazují do své nabídky skupinovou i individuální výuku, záleží na počtu zájemců a na tom, za jakým účelem a jak rychle se chtějí dotyční jazyk naučit.

    Podle Veroniky Marešové z Jazykového Institutu Praha, který se zabývá kromě výuky také například tlumočením, se dá vysledovat celkový stoupající zájem o výuku exotických jazyků. Kromě lidí, kteří znalost méně běžných jazyků potřebují ke své práci, se do kurzů hlásí i lidé, kteří tak chtějí lépe poznat kulturu některých zemí.

    "Lidi láká v poslední době nejen cestování, kulturu země chtějí poznat i jiným způsobem," myslí si. Společnost tak pravidelně otvírá kurzy arabštiny a čínštiny, ojediněle je ale zájem i o méně používané jazyky, třeba o albánštinu. V současnosti se ji prý učí mladý pár, který se chystá na cestu do této balkánské země.

    Zvýšený zájem zejména o japonštinu a čínštinu pozoruje i ředitelka pražské jazykové školy Lingua Sandy Eva Pařízková. Vysvětluje si to hlavně stoupajícím počtem firem, které z těchto zemí expandovaly do Česka. Přestože lidé, kteří zmíněné jazyky potřebují k pracovní kariéře, tvoří velkou část studentů školy, hlásí se prý také dost zájemců, pro něž jsou koníčkem a bránou do kultury dané země.

    Pařízková tvrdí, že zřejmě z tohoto důvodu u výuky vydrží mnohem větší část lidí než u běžných cizích jazyků, přestože je studium těchto jazyků poměrně náročné. Kromě zmiňované čínštiny a japonštiny do školy lidé docházejí například také na individuální výuku maďarštiny nebo hindštiny. Pařízková do budoucna plánuje otevřít i kurzy korejštiny.

    Naopak Lucia Matejkinová z jazykové školy Tutor, která má pobočky v několika městech, tvrdí, že jen malá část jejich zákazníků potřebuje znalosti exotických jazyků k práci. Zájem prý mají spíše jazykoví nadšenci a mladí lidé.

    "Studium angličtiny nebo němčiny je dnes téměř samozřejmostí. Když však řeknete, že navštěvujete kurz čínštiny, je to něco jiného. Hlavně mezi mladými budete 'cool', odlišíte se," uvedla. Také Matejkinová si myslí, že lidé při cestách do exotických zemí chtějí umět alespoň základní fráze.

    Za nejpopulárnější orientální jazyk současnosti považuje čínštinu, škola proto pořádá i letní kurzy tohoto jazyka, následuje arabština. Exotické jazyky vedou podle Matejkinové hlavně v Praze, ale zájem o ně je také v Brně nebo Ostravě.

    Její slova potvrzuje ředitel ostravské jazykové agentury Slůně Petr Pasek, podle kterého se v Moravskoslezském kraji výuka asijských jazyků rozvíjí. Kvůli stavbě jihokorejské továrny Hyundai v Nošovicích na Frýdecko-Místecku je zájem hlavně o korejštinu.

    Pavla Palaščáková hnz kš



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 01:56

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze