Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Cizinci míří do šesti měst za výukou češtiny

Cizinci míří do šesti měst za výukou češtiny

Praha 3. července (ČTK) - Stovky cizinců míří v období prázdnin do České republiky za výukou češtiny. V šesti městech se mohou věnovat nejen jazyku, ale také poznávání kulturního bohatství země. Čekají je přednášky, filmy, divadlo a výlety po památkách.

    Letní škola se koná v Praze, Brně, Olomouci, Poděbradech, Plzni a Českých Budějovicích. Mnoho cizinců láká metropole, školy se každý rok zúčastní asi dvě stovky lidí, nouzi o účastníky však nemají ani další místa. Zhruba o pětinu se letos zvýšil počet zájemců o studium češtiny na Filozofické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci. Na letní výuku se sjíždějí úplní nováčci, kteří mají za sebou třeba semestr češtiny na mateřské univerzitě, ale pravidelně se vracejí také odborníci, kteří se slavistice věnují desítky let.

    V pondělí už začala výuka v poděbradském středisku Ústavu jazykové a odborné přípravy, většina dalších ji zahájí až skoro v polovině prázdnin. "Letos máme rekordních 53 účastníků ze třech kontinentů - Evropy, Ameriky a Asie," řekla ČTK organizátorka Kateřina Vlasáková.

    Do kurzu se přihlásil například také pár, celá rodina nebo dívka na vozíčku. Novinkou je možnost účastníků platit si kurzy, dříve se jich mohli účastnit pouze stipendisté. "Je to vhodné hlavně pro krajánky, kteří mají na stipendium nárok jednou za život, ale o další ročníky mají zájem," tvrdí Vlasáková.

    Uvědomuje si, že Poděbrady nemají tolik možností doprovodného programu jako Praha, vidí to však spíše jako výhodu. "V Praze někdy účastníci na kurzy nedocházejí a věnují se spíše dalším aktivitám," řekla s tím, že samozřejmě i pro studenty v Poděbradech je připraven další kulturní i sportovní program.

    Do Olomouce letos přijede na intenzivní čtyřtýdenní kurz českého jazyka kolem 90 lidí z různých států Evropy, ale i Mexika, Japonska či Ghany. Zhruba polovina z nich budou stipendisté ministerstva školství, zbytek samoplátci, za kurz zaplatí přes 20.000 korun. Letos poprvé dostanou mezinárodní certifikát Evropské unie.

    V Praze se škola uskuteční už po jednapadesáté, její účastníci na začátku absolvují testy, které je rozdělí na začátečníky, mírně pokročilé, středně pokročilé a pokročilé. Posledně jmenovaní si k výuce češtiny vyberou jeden výběrový seminář - konverzaci, českou literaturu či české reálie. Začátečníci, mírně a středně pokročilí se budou česky učit prostřednictvím angličtiny, francouzštiny a němčiny. Pokročilí studenti mají výuku pouze v češtině.

    Asi 160 účastníků z více než 30 zemí světa přijede do Brna. Nejstarším účastníkem je student narozený v roce 1945, nejmladší v roce 1987. Cizinci se po výuce podívají například na Macochu, do Telče nebo Beskyd.

    Podle Vlasákové se letos organizátoři poprvé v Poděbradech sešli, aby si sdělili své zkušenosti například s výběrem výukových materiálů a se sháněním ubytování pro účastníky.

    Pavla Palaščáková mkv



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 01:55

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze