Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Vláda se zatím neshodla, jak financovat výuku češtiny cizinců

Vláda se zatím neshodla, jak financovat výuku češtiny cizinců

Praha 25. července (ČTK) - Ministři se dnes neshodli, jakým způsobem se má platit výuka češtiny cizinců. Povinnost složit jazykovou zkoušku při udílení povolení k trvalému pobytu má přinést novela cizineckého a azylového zákona, o níž nyní jedná sněmovna.

    Premiér Mirek Topolánek novinářům řekl, že materiál ministryně školství Dany Kuchtové vláda přeložila na konec srpna. "Neshodli jsme se v celé řadě věcí," konstatoval. Školství má po dohodě s dalšími ministerstvy vypracovat komplexnější materiál, který bude řešit i takzvanou zelenou kartu umožňující dlouhodobě pracovat v ČR, a pak mohou požádat o trvalý pobyt.

    Návrh také nemá mít také jen dvě varianty jako dosud - tedy že cizinci si buď výuku zaplatí sami, nebo ji bude plně hradit stát. Kabinet se podle premiéra přiklání ke kombinovanému modelu s tím, že stát by mohl přispívat na jazykovou zkoušku, zatímco způsob výuky by nechal na rozhodnutí cizince.

    Češtinu by se cizinci měli podle ministerstva školství učit v různě zaměřených a dlouhých kurzech. Předpokládá se, že pro absolvování zkoušky by mělo stačit asi 280 výukových hodin. Delší čas budou ale zřejmě potřebovat lidé například s jinou grafickou soustavou. Cizinci by mohli vykonat zkoušku i bez předchozí výuky.

    Kdyby se výuka hradila ze státního rozpočtu, mohly by se podle ministerských výpočtů náklady vyšplhat až k desítkám nebo stovkám milionů korun.

    Materiál vychází z předpokladů, že by v roce 2008 mohlo splnit podmínky k udělení trvalého pobytu téměř 28.000 cizinců, další rok ještě více. V roce 2009 by proto mohlo být až 30.000 zájemců o výuku češtiny. Hodina výuky by měla vyjít asi na 75 korun.

    abz mal



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 01:56

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze