Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Cizinci se budou v Praze učit měsíc češtinu

Cizinci se budou v Praze učit měsíc češtinu

Praha 30. července (ČTK) - Cizinci ze dvou desítek zemí se budou v Praze téměř měsíc učit češtinu. Studenti ve věku od 15 do 80 let přijeli také poznávat českou kulturu. Setkají se s houslistou Jaroslavem Svěceným a dalšími zajímavými českými osobnostmi. Podívají se například na Macochu nebo do Lidic. ČTK to dnes řekla Marie Poláčková, vedoucí kurzu, který připravil Ústav jazykové a odborné přípravy Univerzity Karlovy.

    "Řada z nich tady bude pokračovat ve studiu na vysoké škole v rámci programu Erasmus, někteří zde hledají své kořeny, některé sem poslali rodiče emigranti, aby se naučili jejich rodný jazyk, někteří tu mají přátele, někdo tady chce pracovat," uvedla Poláčková. Více než polovina studentů přijela do české metropole právě díky Erasmu. Další se o kurzu dozvěděli prostřednictvím přátel nebo internetu.

    "Preferujeme konverzaci před gramatikou, protože to během léta považujeme za důležitější," řekla vedoucí kurzu. Jeho účastníci také nebudou skládat na konci zkoušky. Budou psát pouze závěrečný test, který je má spíše motivovat k dalšímu studiu.

    Pro zahraniční studenty češtiny je podle Poláčkové náročnější gramatika než výslovnost. Nedá se podle ní říct, že by studenti z některých zemí se češtinu učili snadněji než jiní. "Záleží hlavně na motivaci," doplnila Poláčková.

    Letos se kurz s názvem Čeština a česká kultura koná pošesté. Nejvíce studentů přijelo z Německa. Zastoupení mají letos také například Japonsko, Finsko, Korea, Rusko, Tchaj-wan nebo Švýcarsko. Nejexotičtější zemí, odkud kdy pocházel účastník, je Guinea Bissau.

    Kurz, za který cizinci zaplatili necelých 900 euro (asi 25.000 korun), začal dnes a potrvá do 24. srpna. Každý den se budou ve desetičlenných skupinách učit pět hodin češtinu. Podívají se na Moravu, kde navštíví Macochu a Kroměříž. Českou kulturu budou poznávat i prostřednictvím návštěvy památníku v Lidicích a pražského Rudolfina. Seznámí se například s režisérem Jurajem Herzem, spisovatelem Arnoštem Lustigem a fotografem Janem Saudkem.

    Tereza Měrtlová mkv



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 01:56

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze