Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Na vysokoškolských kolejích bydlí v létě studenti i turisté

Na vysokoškolských kolejích bydlí v létě studenti i turisté

Praha 1. srpna (ČTK) - Koleje vysokých škol v létě opouštějí tisícovky studentů. Část prázdných lůžek slouží turistům, vlastníci mezinárodních studentských karet ISIC někde získají slevy. Někteří posluchači si však za pobyt platí i o prázdninách, někde za stejných podmínek jako v akademickém roce. Volných měsíců využívají školy také k rekonstrukci ubytování.

    Například koleje Vysoké školy chemicko-technologické v Praze (VŠCHT) využívá i v letních měsících asi 50 procent studentů, což podle ředitele správy účelových zařízení Stanislava Starého představuje asi 800 ubytovaných. Za lůžko zaplatí v létě stejnou cenu jako v jiných měsících.

    Volná místa škola o prázdninách poskytuje turistům. Spolupracuje proto s cestovními agenturami, ubytovává ale i individuální turisty. Mnoho zájemců tvoří vlastníci karty ISIC, kteří dostávají slevy.

    Škola se snaží turisty dopředu přilákat, ubytování nabízí na internetu, veletrzích cestovního ruchu, cestovní kanceláře nabídku zveřejňují ve svých katalozích. "Největší efekt mají internetové stránky," uvedl Starý, což podle něj souvisí s věkem většiny ubytovaných.

    Podobně jako další školy využívá VŠCHT prázdnin k plánované rekonstrukci některých pokojů a dalšího zařízení.

    České vysoké učení technické v Praze má podle Andrey Vondrákové z rektorátu celkově k dispozici kolem 8500 lůžek. Většinu z nich používá v akademickém roce k ubytování studentů, v létě jich na kolejích zůstává více než třetina. Zaplatí za ně o něco více než v akademickém roce.

    Zhruba polovinu lůžek v současnosti využívají turisté, neobsazeno jich zůstává asi 1400. Vondráková dodala, že turisté projevují zájem hlavně o lokality nedaleko pražských památek, tedy o Strahov, Dejvice nebo Podolí.

    Ceny se liší nejen podle lokality, ale také podle sezony. Například jednolůžkový pokoj na Strahově bez samostatné sprchy a kuchyňky vyjde v červenci nebo srpnu na 300 korun, v červnu a v září je cena o 100 korun vyšší. Škola nabízí i dražší ubytování v lépe vybavených objektech.

    Pražské koleje Univerzity Karlovy (UK) mají dohromady více než 11.000 lůžek. Univerzita ale nabízí turistům ubytování také v Hradci Králové a Plzni.

    I UK poskytuje slevu držitelům karet ISIC, další slevy dostávají skupiny nebo návštěvníci, kteří se ubytují na delší dobu. Cena za jednolůžkový pokoj se podle internetového ceníku pohybuje od 300 do 600 korun.

    Pavla Palaščáková rot



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 01:56

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze