Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Cizinci dnes v Praze dostali doklad o znalosti češtiny

Cizinci dnes v Praze dostali doklad o znalosti češtiny

Praha 23. srpna (ČTK) - Skoro dvě stovky cizinců dnes ukončily v Praze výuku češtiny. Studenti a učitelé z 36 zemí dostali v pražském Karolinu osvědčení o tom, že na různé úrovni zvládají český jazyk. Někteří se díky měsíčnímu pobytu v Praze naučili jeho základy, jiní už při příjezdu na 51. ročník Letní školy slovanských studií mluvili česky plynně.     Nejvíce studujících letos přijelo z Německa, v Praze se jich učilo 36. Silné zastoupení měli také Američané, Francouzi, Japonci, Číňané a jihokorejští studenti. Někteří z účastníků nebyli na letní škole poprvé.     Příkladem byl devatenáctiletý Číňan, který se přijel do Prahy učit češtinu už loni v létě. Při závěrečné řeči si pochvaloval pokroky, kterých za rok dosáhl, a řekl, že letos už se domluvil česky nejen s Čechy, ale také s cizinci. "Také jsem letos pil mnohem více piva," dodal.     Studenti byli na začátku rozřazeni do čtyř stupňů pokročilosti. Začátečníci a mírně pokročilí se učili česky prostřednictvím angličtiny, němčiny a francouzštiny. Součástí výuky byly také přednášky a semináře v češtině i dalších jazycích věnované hlavně české literatuře, kultuře a historii. Organizátoři z Ústavu bohemistických studií Filozofické fakulty Univerzity Karlovy dnes oceňovali, že byl o ně velký zájem.     Večer a o víkendech byl pro cizince připraven kulturní program. Kromě koncertů a projekcí filmů například navštěvovali pražské pamětihodnosti i další místa v Česku.     Mezi úplné začátečníky patřila letos například studentka z Nizozemska, která má slovenského otce, tak byla zvyklá od mladí slýchat slovanský jazyk při rodinné komunikaci. V Praze se naučila několik základních frází. Ocenila však hlavně kulturní program, zejména výlety mimo Prahu.     "Možná budu ve studiu pokračovat, zatím ještě nevím. Je totiž opravdu obtížné a tento jazyk nepotřebuji, je pro mě něčím navíc," řekla ČTK anglicky.     Německý student bohemistiky Johannes naopak mluví česky téměř bezchybně, na berlínské univerzitě se jí věnuje tři roky. Protože jazyk už dobře ovládal, ocenil hlavně kulturní program. "Měli jsme přístup k různým archivům a dalším zajímavostem," řekl s tím, že se po čtyři týdny hodně věnoval dějinám Prahy.     Podle organizátorů odpovídá měsíc letní školy zhruba jednomu semestru slavistických studií na zahraniční vysoké škole. Cizinci se letos o prázdninách učili česky také v Brně, Olomouci, Poděbradech, Plzni a Českých Budějovicích.     

Pavla Palaščáková rot 



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 01:58

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze