Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Zemřel historik Dušan Třeštík

Zemřel historik Dušan Třeštík

V noci na včerejšek zemřel v motolské nemocnici historik a publicista Dušan Třeštík. Bylo mu 74 let.

Přední český historik se specializoval na dějiny raného a vrcholného středověku ve středovýchodní Evropě v 6. až 12. století, dějiny kultury a teorii historie. Vyjadřoval se však i k současným politickým a kulturním otázkám. V roce 1995 se například postavil proti dokumentu Smíření 95, v němž čeští a sudetoněmečtí intelektuálové vyzývali k zahájení rozhovorů mezi českou vládou a reprezentací sudetských Němců. Dokument tehdy označil za Podraz 95, který má oslabit pozici české vlády.

Dušan Třeštík se narodil 1. srpna 1933 v Sobědruzích u Teplic. V roce 1956 vystudoval Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze. Od roku 1958 působil v Historickém ústavu ČSAV (později AV ČR). Pracoval také v Centru medievistických studií a Centru pro teoretická studia. Byl členem Vědecké rady Akademie věd ČR.

Mezi jeho nejvýznamnější díla posledních deseti let patří monografie Počátky Přemyslovců, Vstup Čechů do dějin (530–935), Mysliti dějiny a Vznik Velké Moravy, Moravané, Čechové a střední Evropa v letech 781–871. „Svou práci začal v 60. letech důkladným rozborem Kosmovy kroniky. V poslední době byl přední autoritou na problematiku raného českého státu včetně dědictví Velké Moravy. Jeho poslední práce jsou pro danou problematiku fundamentální a asi dlouho nebudou překonány,“ řekl historik Josef Žemlička z CMS.

Letos byla Třeštíkovi udělena Medaile Vojtěcha Náprstka. Při té příležitosti řekl, že pracuje na velké knize o Česku v 10. století.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 01:58

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze