Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Na vysoké školy nastoupí letos rekordní počet studentů

Na vysoké školy nastoupí letos rekordní počet studentů

Vysoké školy letos mohou přijmout do prvních ročníků historicky nejvíce studentů - téměř sto tisíc. A to i přesto, že ještě před dvěma měsíci ministerstvo školství tvrdilo, že to nebude možné. V rozpočtu mu chyběla miliarda korun. Tu nyní nakonec ministryně školství Dana Kuchtová (SZ) získá.

»Mám signál, že ministerstvo financí nám vyjde vstříc a miliardu korun uvolní, za což jsem velmi vděčná. Částka by měla pokrýt jak nově nabírané studenty, tak i ty, kteří se již na školách vzdělávají,« říká ministryně školství.

Každý rok se počet studentů zvyšuje zhruba o deset tisíc. Univerzity loni nabraly na 90 tisíc lidí. Letos se ale uvažovalo, že počet nově přijatých bude stejný, protože peníze chyběly. Rektoři vysokých škol však upozorňují, že dotace ministerstva stále není dostatečná. Vloni totiž univerzity v rozpočtu dostaly 19,6 miliardy korun, v září jim vláda uvolnila ještě další miliardu. »Celkem ale chybějí 2,3 miliardy korun. Finance odečítají miliardu od původních devatenácti, a ne dvaceti,« uvádí předseda České konference rektorů Jan Hron. Podle Kuchtové je ale miliarda korun maximum, co školy pro letošní rok dostanou. »Další peníze prozatím musí hledat ve vlastních rezervách, ministerstvo už je nemá,« dodává ministryně.


Na VŠ letos nastoupí rekordní počet studentů


Kdyby se v rozpočtu ministerstva školství opravdu letos škrtala miliarda korun, pro vysoké školy by to znamenalo milionové ztráty.

»Protože přijímání nových studentů pro příští rok bylo již uzavřeno, přišli bychom o třicet milionů korun. Nemohli bychom tak například otevřít nové studijní programy. Vláda po nás chce, abychom přijímali více studentů, ale za to nás odměňuje snížením dotací,« říká Jiří Močkoř, rektor Ostravské univerzity.

Podle rektora ČVUT v Praze Václava Havlíčka by škola neomezovala počet nabíraných studentů, ale zřejmě by škrtala v penězích na rozvoj. »Naše škola reprezentuje asi deset procent všech vysokoškoláků. Pro nás by to znamenalo o dvě stě milionů korun méně. Museli bychom šetřit na takových věcech, jako je údržba budov,« říká rektor.

Do podobných finančních problémů by se však podle ministryně školství Dany Kuchtové příští rok vysoké školy už neměly dostat. »Letos na školy půjde dvacet miliard korun a příští rok by to měla být nejméně stejná částka. Dotace bude v rozpočtu definitivně zakotvena,« dodává ministryně. Ta se totiž chce v dalších letech vyhnout kritice OECD. V průzkumech této organizace totiž Česko stále patří k zemím, kde na vysokých školách studuje nejméně lidí. Diplom získá jen každý osmý Čech, což je dvakrát méně, než je průměr vyspělých států.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:00

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze