Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Lesní požáry v Řecku ubraly na intenzitě

Lesní požáry v Řecku ubraly na intenzitě

Jan HRUBEŠ, redaktor

--------------------

Šest hodin, začaly zprávy. Buďte zdrávi.

Lesní požáry, které od minulého týdne devastují Řecko, ubraly na intenzitě, přesto stále hoří v devětadvaceti regionech. Plameny už připravily o život přes šedesát lidí a několik tisíc dalších přišlo o střechu nad hlavou. Nové požáry už ale vesnice neohrožují. Policie zatkla několik desítek lidí, které podezřívá ze žhářství.


redaktor

--------------------

Řecké požáry hasí celá Evropa. S plameny bojují nejen stovky řeckých hasičů a vojáků, ale taky záchranáři a technika ze sedmnácti dalších zemí. Vrtulník z Česka se však do hašení nepustí. Řecké úřady nabídku odmítly. Víc zahraniční pomoci už totiž Atény nejsou schopné koordinovat.


Pavel FORST, šéfpilot letecké služby Policie ČR, Hradec Králové

--------------------

Pomoc byla odmítnuta. Pokud je mi známo, tak nejsme jediný stát, který tuto pomoc řecké straně nabídnul a nebyla využita řeckou stranou.


redaktor

--------------------

Z požárů už se stalo velké politické téma a není divu. Zemi čekají 16. září předčasné volby a plameny můžou kromě desítek tisíc hektarů půdy spálit i naděje současné vlády premiéra Karamanlise. Veřejnost kabinet tvrdě kritizuje za špatnou koordinaci boje proti požárům a opozice se k hlasu lidu přidává.


Kateřina KRÁLOVÁ, Institut mezinárodních studií, FSV UK

--------------------

V podstatě obvinila vládnoucí stranu Nea Dimokratia - Nová demokracie - že celou situaci podcenila a nereagovala dostatečně pružně. Dokonce se v Řecku hovoří o jakési laxnosti politické rovnající se kriminálnímu činu, nebo-li zločinu.


redaktor

--------------------

Vláda prohlašuje, že za požáry stojí žháři a taky po nich pátrá. Úřady zadržely už desítky lidí, mezi nimi i český pár. Ten na ostrově Lefkada neopatrně rozdělával oheň. Policie je propustila s pokutou. Katastrofa, se kterou Řecko od minulého týdne bojuje, je tak rozsáhlá, že úřady zatím nedokážou ani odhadnout, jaké škody živel napáchal. Neznámý je taky počet zraněných lidí.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:00

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze