Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Vědci dostanou desítky milionů

Vědci dostanou desítky milionů

Čeští vědci se po letech dočkají výrazné vládní podpory. Díky úlevám z daní by mohli získat z Evropské unie každý rok dvě miliardy korun navíc. Stát jim totiž od příštího roku odpustí daň z přidané hodnoty. Novinku před týdnem schválila v reformním balíku sněmovna. Nyní se čeká na verdikt Senátu a podpis prezidenta.

»Je to významný krok, který vysokým školám a ústavům umožní žádat o větší počet evropských projektů bez rizika zatížení vlastních rozpočtů,« říká ministryně školství Dana Kuchtová (SZ).

Pokud se nyní vědecký ústav zapojí do výzkumu financovaného z unie, musí si zaplatit i DPH na chemikáliích, které vědci k bádání potřebují. Brusel daně ale neproplácí a ani od státu výzkumníci peníze nedostanou.


Kompenzace přijde v lednu


»Vědci se ale kompenzace za minulé roky dočkají už nyní. V lednu se jim budou vracet peníze za DPH, kterou zaplatili od října do prosince v roce 2006 a za celý tento rok,« řekla Simona Weidnerová z ministerstva školství. Podle odhadů by ústavy mohly dostat desítky milionů korun z téměř tří set milionů, které stát od roku 2004 na dani vybral. »Nutnost hradit daň se kumulovala u špičkových pracovišť, která v projektech měla nákladné investice. Daň se u nich vyšplhala až na 20 milionů, což logicky ústavy odrazovalo, aby požádaly o evropské peníze,« říká Anna Mittnerová z Vysoké školy chemickotechnologické v Praze.

Mezinárodní projekt navíc musí vysoké školy a vědecké instituce ze čtvrtiny spolufinancovat také z vlastních úspor.


Česko čerpá nejméně


Zdrženlivost tuzemských akademiků v účasti na evropských projektech je zřejmá i ze současných statistik. Česko mezi evropskou pětadvacítkou totiž figuruje až na dvaadvacátém místě. Před ním se řadí například Švédsko, Finsko či Německo. Za českými vědci zaostávají v podávání projektů Slováci, Lotyši a na posledním místě Poláci.

»Všechny civilizované země vědu nedaní, což je i důvodem, proč se náklady Evropské unii účtovat nesmí. Díky odečtu DPH se tak nyní celkově zprůhlední spolufinancování evropských projektů,« myslí si Vladimír Albrecht z Technologického centra AV.

I přesto, že stát vědcům daň odpustí, peníze by podle ministerstva školství neměly ve státním rozpočtu chybět. »Návratnost v platbách zdravotního, sociálního pojištění a daně ze mzdy vědců bude odhadem dvojnásobně vyšší než vrácená daň,« dodává Weidnerová.

Stát by tak měl na odvodech získat v dalším rozpočtovém období Bruselu na roky 2007 až 2013 přes miliardu korun. Celkem v evropských fondech pro příštích šest let leží na vědu přes bilion korun.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:00

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze