Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Nemocnice je ve ztrátě

Nemocnice je ve ztrátě

Do hluboké ztráty - 40 milionů korun - se propadla Karlovarská krajská nemocnice za první pololetí letošního roku. To nečekal nikdo. Představenstvo v čele s najatými manažery z firmy Česká zdravotní proto hledá další možnosti, jak v nemocnicích v Karlových Varech, Sokolově a Chebu ještě více ušetřit. Z dozorčí rady nemocnice už zní ostrá kritika a volání, aby odešel předseda představenstva David Hanzl. Toho ve středu na jednání podrželi ve funkci politici z Občanské demokratické strany.

Do ztráty se nemocnice dostala hlavně kvůli vyšším výdajům na mzdy a na ústavní pohotovostní služby. „Museli jsme přijmout opatření, abychom výsledek srovnali,“ řekl včera šéf představenstva krajské nemocnice David Hanzl. Co to znamená? Zastaví se všechny záměry na vylepšení péče, kterou by nepokryly úhrady od zdravotních pojišťoven.

Tak třeba kardiostimulace.

„Máme od pojišťovny špatně nastavené podmínky.

Můžeme poskytovat jen takový rozsah zdravotní péče, který je nám hrazen,“ řekl Hanzl.

Vysvětlil, že například karlovarské kardiocentrum by mohlo dělat i více zákroků a složitějších než dnes. „Máme proškolený personál. Ale nemáme od pojišťovny stejné podmínky jako třeba zdravotnická zařízení v Praze,“ uvedl Hanzl. Ujistil, že úsporná opatření se v žádném případě nedotknou akutní péče v krajské nemocnici.

Někteří lékaři tvrdí, že situace je mnohem dramatičtější, než jak to vedení nemocnice líčí. „V tak špatném ekonomickém a personálním stavu nemocnice snad ještě nikdy nebyla. Problém graduje třeba tím, že odcházejí pracovníci, narušují se pracovní týmy. Kraj je malý a není schopen přesouvat pacienty jinam,“ varoval Tomáš Pospíšil. Je primářem kožního oddělení karlovarské nemocnice a členem dozorčí rady zvolený zaměstnanci.

Jen v karlovarské nemocnici podle Pospíšila chybí čtyřicet zdravotních sester. „Práci vykonávají lékaři s nedostatečně dlouhou praxí,“ vytýká Pospíšil. Podle předsedy představenstva Hanzla ale lékaři odchází do soukromé sféry a do zahraničí přibližně ve stejném počtu jako v minulosti. A že je nedostatek středního zdravotnického personálu v celé republice, se všeobecně ví. Je to kvůli nastavenému systému vzdělávání sester. Musíme to řešit operativně a nepovažuji za dobrou cestu, abychom hledali sestry na Slovensku a ve východní Evropě.“


Dalšímu členovi dozorčí rady a krajskému radnímu za ČSSD Petru Horkému vadí, že se nenaplnila očekávání spojovaná s loňskou fúzí tří nemocnic do jedné krajské. „Náklady krajské nemocnice neklesají, výdaje rostou.“ Také proto chtěl ve středu splnit úkol, který mu dala ČSSD. Totiž aby navrhl odvolání Davida Hanzla z funkce předsedy představenstva. Tento bod se mu ale nepovedlo prosadit do programu jednání dozorčí rady. Pro hlasovali jen tři její členové ze šesti, proti lidé z ODS v čele s hejtmanem Pavlem.

Horký řekl, že o ztrátě nemocnice bude chtít mluvit na nejbližším jednání valné hromady krajské nemocnice - tedy za zasedání krajské rady. Za stav v nemocnici podle něho nesou odpovědnost manažeři z firmy Česká zdravotní. České zdravotní na konci roku vyprší dvouletá smlouva a je otázkou, jestli ji vedení kraje nechá dál nemocnici řídit. „Budeme chtít pokračovat,“ řekl David Hanzl z České zdravotní. Rozhodující slovo budou mít politici ODS.


Může za ztrátu povinné zvyšování mezd?


Hejtman Josef Pavel se manažerů zastal. Zdůraznil, že ztráta je zaviněna povinným zvyšováním mezd. „Nebýt České zdravotní a její spolupráce s 1. lékařskou fakultou Univerzity Karlovy a s Všeobecnou fakultní nemocnicí, nebylo by možné zajistit ústavní pohotovostní služby na oddělení chirurgie v Sokolově a na ARO v Chebu,“ uvedl Josef Pavel. Podle radního Petra Horkého se o prodloužení smlouvy s Českou zdravotní začne jednat v září. To aby případně byl čas na vypsání výběrového řízení na nové manažery nemocnice. „Pokud chce Česká zdravotní zůstat ve hře, musí to být vidět už v hospodářských výsledcích za srpen,“ podotkl Horký.

Ještě začátkem letošního roku se přitom zdálo, že sloučení tří bývalých okresních nemocnic do jedné akciové společnosti bylo dobrým krokem. Aspoň z toho pohledu, že Karlovarská krajská nemocnice zaznamenala za rok 2006 zisk 2,5 milionu korun. Hospodaření ale táhla jen nemocnice v Karlových Varech (plus 5,5 milionu Kč), zatímco ostatní dvě skončily s mírnou ztrátou. Chebská minus 1 milion, sokolovská minus 2 miliony korun.


„V tak špatném ekonomickém stavu nemocnice snad ještě nikdy nebyla.“ Tomáš Pospíšil, člen dozorčí rady




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:00

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 13.06 2024 15:09 , © Univerzita Karlova v Praze