Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Srpen 2007
Dětský uzel aktuálního dokumentu Na vysokoškolských kolejích bydlí v létě studenti i turisté

Koleje vysokých škol v létě opouštějí tisícovky studentů. Část prázdných lůžek slouží turistům, vlastníci mezinárodních studentských karet ISIC někde získají slevy. Někteří posluchači si však za pobyt platí i o prázdninách, někde za stejných podmínek jako v akademickém roce. Volných měsíců využívají školy také k rekonstrukci ubytování.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Skoroživot“ na síti

Na internetu vzniká nový svět a není to hra. Kdokoli tam může dělat cokoli a vydělávat reálné peníze. Má plochu 320 km čtverečních, ale na mapě tuhle „zemi“ nenajdete. Přesto v ní můžete nakupovat, cestovat a hlavně - vydělávat skutečné peníze. Zní to jako z říše fantazie, ale takový svět existuje. Jmenuje se Second Life.

Dětský uzel aktuálního dokumentu „Mám recept, jak počít kluka“

Chcete kluka, či holčičku? „Zaručený“ recept nabízí rodičům inzerát Jitky Malé z Českých Budějovic. Ta slibuje, že umí s pětadevadesátiprocentní jistotou vypočítat, kdy přesně má pár počít dítě, aby se narodil potomek s „vytouženým“ pohlavím.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Snažím se fotit Romy takové, jak je znám, říká student

Zvláštní zálibu má Lukáš Houdek, mladý studen ze Stříbra. Obchází romská ghetta a osady a fotí tamní život. Čtyřicet jeho snímků je nyní k vidění v galerii Bílé nároží v Plzni. „Snažím se zachytit Romy takové, jací se mi jeví na základě osobních zkušeností,“ říká student třetího ročníku romistiky na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Kdo umí počítat, vyhraje v kartách i na burze

Největší vzdělanci bývají sice chytřejší než ostatní, ale často si za to nic nekoupí. Peněz mají spíš méně. Karel Janeček, 34letý matematik a »stochastik« s titulem PhD z Pittsburghu, je na tom lépe.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Nezaměstnanost klesá k českému rekordu desetiletí

Stesky »Není práce« se po třech letech rekordní prosperity změnily v povzdechy »Nejsou lidi«. Schopní a ochotní pracovat. Nezaměstnanost v České republice je nejnižší od zhroucení bankovního socialismu v roce 1997.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Nepřijatí na VŠ se obvykle odvolávají zbytečně

Kandidáti, kteří byli u zkoušek na vysokou školu úspěšní, ale přijati nebyli, se často odvolávají proti zamítavému rozhodnutí. Zatímco dříve si školy nechávaly pro tyto uchazeče určitou kapacitu volnou, dnes uspěje žádost často jen v případě, že škola udělala chybu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Studenti starší 26 let by už neměli být znevýhodněni

Studenti starší 26 let budou mít možná již brzy stejné výhody jako jejich mladší kolegové. Ministerstvo školství chce do konce roku předložit návrh novely vysokoškolského zákona, který by je například osvobodil od plateb zdravotního pojištění, informoval dnes ČTK tiskový odbor ministerstva.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Kolaps stavitelů pyramid

Staroegyptští panovníci se potýkali s neloajálními hodnostáři a také s rychlými změnami klimatu. Období Staré říše je považováno za jeden z vrcholů staroegyptského státu. Proč se společnost schopná vytvořit ojedinělé památky typu gigantických pyramid odmlčela na dobu téměř 200 let?

Dětský uzel aktuálního dokumentu Studenti, třeste se: konec opisování!

Přepracovat závěrečné práce musely loni stovky studentů Masarykovy univerzity. Počítačový program v jejich textech odhalil opsané pasáže. Jeho tvůrci chtějí v budoucnu podobně ohlídat všechny české vysoké školy. Jako vejce vejci. Tak říkají na brněnské Masarykově univerzitě počítačovému detektivu, který pátrá po opsaných dílech. Stačí jediné klepnutí na ikonku se dvěma vejci a software sám označí podobnosti textu s dokumenty v databázi; těch je nyní půl milionu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Konec nadějí. V Terezíně školy nebudou

Ta zpráva je jako blesk z čistého nebe. Potvrdila se slova skeptiků o nedostatku peněz a Terezín teď bude muset spojit svou budoucnost s něčím jiným než je školství. Univerzitní město, které by bylo jedním z největších ve střední Evropě, totiž v bývalé vojenské pevnosti s největší pravděpodobností nebude.

Dětský uzel aktuálního dokumentu „Není to marketing pro banku“

Komerční banka se snaží ovládnout trh se studentskými konty. S přístupem ke studentům jí navíc pomáhají ministerstvo školství i samy vysoké školy.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Studenti budou moci více pracovat

Vysokoškolští studenti by si již od příštího roku mohli přivydělat při studiu mnohem více peněz. Umožnil by jim to připravovaný zákon o finanční pomoci studentů, na kterém nyní pracuje ministerstvo školství. Podle něj by si za červenec a srpen mohli studenti odpracovat dohromady tři sta hodin, ve zbývající části roku pak sto hodin za měsíc.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Nejméně 13 vysokých škol chce společně hledat studenty-plagiátory

Nejméně 13 českých veřejných vysokých škol plánuje společně odhalovat studenty, kteří svou diplomovou nebo bakalářskou práci nelegálně opíšou. Vyhledávání nepoctivců jim umožní počítačový systém, který vložené práce ze všech škol bude porovnávat. Ochranu proti plagiátorství používá už brněnská Masarykova univerzita. Nyní ji nabízí k využití také dalším školám, řekly dnes novinářům zástupkyně univerzity. 

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vláda se bude zabývat vzděláváním o udržitelnému rozvoji

Vzdělávání dětí i dospělých by mělo být v budoucnu více zaměřené na životní prostředí. Vláda ve středu projedná návrh Národní strategie vzdělávání k udržitelnému rozvoji, který představí ministryně školství Dana Kuchtová (SZ). Strategie by měla sloužit jako klíčový dokument pro tvorbu akčních plánů a dalších koncepcí.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Univerzita v Nebrasce letos oslaví 100. výročí výuky češtiny

Univerzita v Lincolnu v americkém státě Nebraska v nadcházejícím školním roce oslaví 100. výročí výuky češtiny. Jazyk přistěhovalců, kteří na přelomu 19. a 20. století tvořili významnou část obyvatel Nebrasky, se v Lincolnu přednáší od roku 1907 nepřetržitě.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Univerzitní městečko v Terezíně nebude

Terezínská radnice musí nakonec změnit plány, jak oživit opuštěné město. Původní záměr přeměnit vojenská kasárna na středoevropské univerzitní městečko označila současná vláda za nereálný.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Krach univerzity není krach Terezína

Obří univerzitní městečko v Terezíně nebude. Projekt za miliardy z Evropské unie, kterému slibovaly podporu všechny vlády již od roku 2002, je nereálný. MF DNES o pravděpodobném konci celé ohromné akce informovala včera.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Terezín: problémový mrtvý unikát

Obří mezinárodní univerzita v Terezíně sice nebude, městu ale svitla nová naděje. Vzdělávací centra budou menší a má jich být více, sídlit zde bude i archiv a další instituce. Lidé jsou ale zklamaní, chtějí živé město, obchody, byty a zábavu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Univerzity se spojily: opisovat bude těžší

Opisovat a podvádět v bakalářských a diplomových pracích by pro vysokoškoláky nemělo být v budoucnu tak jednoduché. Na třinácti veřejných vysokých školách bude od příštího roku nelegální plagiáty v závěrečných pracích odhalovat speciální počítačový systém. Ten už rok funguje na Masarykově univerzitě v Brně, která jej nyní nabídla dalším českým univerzitám.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Univerzity mají bič na opisovače

První student Masarykovy univerzity už musel opustit školu za to, že odevzdal opsanou práci. A zřejmě k němu brzy přibudou další z jiných vysokých škol.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Cizinci dnes v Praze dostali doklad o znalosti češtiny

Skoro dvě stovky cizinců dnes ukončily v Praze výuku češtiny. Studenti a učitelé z 36 zemí dostali v pražském Karolinu osvědčení o tom, že na různé úrovni zvládají český jazyk. Někteří se díky měsíčnímu pobytu v Praze naučili jeho základy, jiní už při příjezdu na 51. ročník Letní školy slovanských studií mluvili česky plynně.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Američtí raci v Soběslavi

Českou přírodu dobývají zavlečené druhy zvířat a rostlin a pro původní druhy mohou představovat skutečnou katastrofu. K jedné takové se možná schyluje v Soběslavi. Kvůli výstavbě silnice se tu na suchu ocitly stovky invazivních amerických raků a zoologové se obávají, aby je amatérští ochránci přírody nezačali vysazovat jinde.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Plzeňský tvůrce první české televize

V těchto dnech uplyne 50 let od smrti profesora Jaroslava Šafránka, jednoho z prvních přednostů teoretických ústavů, který stál při zrodu Lékařské fakulty v Plzni. Jejímu budování se věnoval jako přednosta fyzikálního ústavu a v letech 1948 a 1949 jako děkan fakulty.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Zemřel historik Dušan Třeštík

V noci na včerejšek zemřel v motolské nemocnici historik a publicista Dušan Třeštík. Bylo mu 74 let. Přední český historik se specializoval na dějiny raného a vrcholného středověku ve středovýchodní Evropě v 6. až 12. století, dějiny kultury a teorii historie.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Stát platí špatné vědce

V české vědě se nebývale plýtvá penězi. Při rozdělování financí na výzkum totiž panuje takový chaos, jenž dovoluje roky přežívat na státní podpoře i vědcům a univerzitním profesorům, kteří nemají žádné výsledky.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Dvěma dirigentům musí stačit jedna taktovka

Poprvé dirigovala orchestr v patnácti letech. Tehdy ji starší hudebníci respektovali. A poslouchají ji i dnes. „Byla jsem hodně mladá a musím říct, že mě to překvapilo. Ale vždy jsem cítila, že jsem schopná něco vést a přemýšlet o hudbě,“ říká Nikol Kraftová z Prahy, devatenáctiletá studentka muzikologie na Univerzitě Karlově.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Řeší spory sportovců

Vít Horáček, advokát a společník advokátní kanceláře Glatzová&Co., byl jmenován rozhodcem Arbitrážního soudního dvoru pro sport se sídlem v Lausanne (CAS). Tato instituce byla vytvořena v roce 1983 z podnětu tehdejšího prezidenta Mezinárodního olympijského výboru J. A. Samaranche.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Bylinky

Dá se říct, že bylinky jsou v poslední době stále oblíbenější. Možná, že i vy máte doma za oknem truhlík s mátou, bazalkou, meduňkou nebo rozmarýnem. Přidáváme si je do jídla, ale často u nich také hledáme pomoc, když náš něco bolí. Jenže, a s tím určitě odborníci souhlasí, i když bylinky mohou někdy pomoci, lék nenahradí. Navíc jak ostatně za okamžik uslyšíme od redaktorky Vlasty Valentové, některé musíme dávkovat velmi opatrně.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Miniekonomové a pidimanažeři

Působí to jako čirý nesmysl. Pětileté děti v pražské soukromé školce Bumble Bee pilují managment a leadership. Anglicky. „Dvacet jedna dětí z mezinárodní jazykové školky Bumble Bee prošlo kurzem základů ekonomie,“ psaly už loni noviny. A dodávaly, že vzdělávací program bude zaměřen na onen „management a leadership“. Lidé ze školky, vzdělávacího uskupení Junior Achievement (JA) a následně i média sice ve spojitosti s programy pro předškoláky užívají těchto termínů, skutečnost je ale krapet jiná.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Jako showman jsem se ukázal už v první třídě

JAN VODŇANSKÝ VYDAL VELKOU ALTERNATIVNÍ ENCYKLOPEDII PTÁKOVIN.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Nadějnému lékaři přispěje kraj na stáž v Japonsku

Dvě stě tisíc korun chtějí krajští radní věnovat lékaři Bohumilu Majtanovi. Mladého muže, který letos ukončil studia medicíny, totiž vybralo japonské ministerstvo školství k postgraduálnímu studiu kardiologie na nejprestižnější japonské lékařské fakultě v Tokiu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Univerzita »dohazuje« bance studenty

Ke smlouvě o stipendiu v zahraničí v rámci studentského programu Erasmus dostal medik Štěpán Sulek i jeden nevítaný dárek. Na rektorátu Univerzity Karlovy (UK) se musel »upsat« Komerční bance.

Přinášíme i vyjádření UK na toto téma.

Dětský uzel aktuálního dokumentu HN: Na vysoké školy letos nastoupí rekordní počet studentů

Vysoké školy letos mohou přijmout do prvních ročníků historicky nejvíce studentů - téměř sto tisíc. A to i přesto, že ještě před dvěma měsíci ministerstvo školství tvrdilo, že to nebude možné. V rozpočtu mu scházela miliarda korun.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Školské odbory vyhlásily stávkovou pohotovost

Školské odbory dnes vyhlásily stávkovou pohotovost. Nelíbí se jim, že vláda nereaguje na jejich protesty proti snižování výdajů na školství. Odboráři jí předali na konci června petiční archy s více než 64.000 podpisy. Kabinet však dosud neodpověděl, přestože tak měl podle zákona učinit do 30 dnů, sdělili dnes odboráři novinářům.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Propojení Mrtvého moře s Rudým mořem

Světový unikát, Mrtvé moře nezadržitelně vysychá. Podle odborníků se snižuje jeho hladina zhruba o metr ročně. Izraelský prezident Šimon Peres proto přišel s plánem, s projektem propojit Mrtvé moře s Rudým mořem. Kanál má stát až pět miliard dolarů. Geologové a ochránci životního prostředí jsou ale proti.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Příjmení v České republice

Jmenovat se Shánělová, to není z hlediska úřadu žádný med, zvlášť, když to úvodní S je jedním z nejčastějších začátků. Taková česká příjmení totiž začínají nejčastěji písmeny K, S, P, B, M a H. Nejvíce je mezi námi Nováků, potom Novotných.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Rozhovor s Lucií Vondráčkovou
Dětský uzel aktuálního dokumentu Už jsem našel soupeře Klausovi, hlásí Bursík

Šéf zelených chce teď pro svého kandidáta, který prý s nominací souhlasí, vyjednat podporu u lidovců, ČSSD i nestraníků.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Světový žebříček univerzit je výzvou

I v českých médiích nedávno proběhla zpráva, že se Univerzita Karlova (UK) jako jediná česká vysoká škola umístila v právě zveřejněné první pětistovce nejlepších světových univerzit. Toto hodnocení každoročně zpracovává Ústav pro vysoké školství šanghajské univerzity Jiao Tong.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Zemřel pražský knihkupec Bohumil Fišer

Po těžké nemoci zemřel včera ve věku 66 let známý pražský knihkupec Bohumil Fišer. Knihkupectví v Kaprově ulici poblíž Filozofické fakulty UK v centru Prahy je proslulé. Ani za minulého režimu mu neřekl nikdo jinak než »U Fišera«.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Papoušci v botanické zahradě

Dnes přiletěli, přímo přiletěli nádherní papoušci, protože vás chceme pozvat na jednu zajímavou výstavu, která se už poněkolikáté koná v prostorách Botanické zahrady Karlovy univerzity v Praze. A je to výstava, jak jsme pochopili, ani ne pejsků, ani ne koček, ale exotického ptactva.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Na vysoké školy nastoupí letos rekordní počet studentů

Vysoké školy letos mohou přijmout do prvních ročníků historicky nejvíce studentů - téměř sto tisíc. A to i přesto, že ještě před dvěma měsíci ministerstvo školství tvrdilo, že to nebude možné. V rozpočtu mu chyběla miliarda korun. Tu nyní nakonec ministryně školství Dana Kuchtová (SZ) získá.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Nová metoda vyšetření hlasivek

Teď už další téma. Lékaři dnes představí novou metodu vyšetření hlasivek, která zachytí nejčasnější stadia rakoviny. S novou metodou nás podrobně seznámí Michal Navara, přednosta ORL kliniky 3. lékařské fakulty Karlovy univerzity a Ústřední vojenské nemocnice.

Dětský uzel aktuálního dokumentu HEŘMÁNEK je bylina Čechů

Nejoblíbenější bylinou Čechů je heřmánek. Lékaři, bylinkáři, lékárníci i běžní uživatelé se shodli na tom, že se oblibě těší díky své všestrannosti a tradici.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Lesní požáry v Řecku ubraly na intenzitě

Lesní požáry, které od minulého týdne devastují Řecko, ubraly na intenzitě, přesto stále hoří v devětadvaceti regionech. Plameny už připravily o život přes šedesát lidí a několik tisíc dalších přišlo o střechu nad hlavou. Nové požáry už ale vesnice neohrožují. Policie zatkla několik desítek lidí, které podezřívá ze žhářství.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vědci dostanou desítky milionů

Čeští vědci se po letech dočkají výrazné vládní podpory. Díky úlevám z daní by mohli získat z Evropské unie každý rok dvě miliardy korun navíc. Stát jim totiž od příštího roku odpustí daň z přidané hodnoty. Novinku před týdnem schválila v reformním balíku sněmovna. Nyní se čeká na verdikt Senátu a podpis prezidenta.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Václav Morávek odmítl sloužit nacismu

Novinka plzeňského nakladatelství NAVA zavádí čtenáře do období druhé světové války, přesněji do prvních několika let Protektorátu Čechy a Morava. Kniha Viléma Čermáka „Muž proti okupaci“ je totiž portrétem Václava Morávka, člověka, který se stal legendou protinacistického odboje.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Uplatnění reformy školství v praxi

Poslední dny odpočítává čtyři tisíce základních škol, než do nich naplno vpadne reforma ve vzdělávání. Příprava trvala roky, výsledkem má být nový obsah i podoba vyučování a hlavně lepší příprava dětí na život.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Nemocnice je ve ztrátě

Do hluboké ztráty - 40 milionů korun - se propadla Karlovarská krajská nemocnice za první pololetí letošního roku. To nečekal nikdo. Představenstvo v čele s najatými manažery z firmy Česká zdravotní proto hledá další možnosti, jak v nemocnicích v Karlových Varech, Sokolově a Chebu ještě více ušetřit.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Nejméně třináct vysokých škol chce společně hledat studenty-plagiátory

Nejméně 13 českých veřejných vysokých škol plánuje společně odhalovat studenty, kteří svou diplomovou nebo bakalářskou práci nelegálně opíšou. Vyhledávání nepoctivců jim umožní počítačový systém, který vložené práce ze všech škol bude porovnávat. Ochranu proti plagiátorství používá už brněnská Masarykova univerzita. Nyní ji nabízí k využití také dalším školám, řekly dnes novinářům zástupkyně univerzity.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Odložené školné možná navrhnu já

Do úřadu přišla s velkými plány, jak udělat školy pro studenty přívětivější a atraktivnější. Prosazovala neomezený počet přihlášek na střední školy, dokonce úplné zrušení přijímacích zkoušek na školy vysoké. Po osmi měsících přiznává, že změny ve školách jsou během na dlouhou trať. »Pravidlo jedné přihlášky se zruší nejdřív v roce 2009, dřív to prostě nejde,« říká v rozhovoru pro HN ministryně školství Dana Kuchtová.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Výstava bonsají pod širým nebem

V pražské Botanické zahradě Na Slupi začala výstava rostlin v misce, tedy bonsají. Připravili ji členové Pražské bonsajistické společnosti, kteří většinu z nich vypěstovali takříkajíc od semínka.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 01:56

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 16.05 2024 21:36 , © Univerzita Karlova v Praze