Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Některým živočišným druhům hrozí vyhynutí

Některým živočišným druhům hrozí vyhynutí

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka

--------------------

Život na Zemi je ve vážném ohrožení. Letošní Červená kniha Mezinárodního svazu pro ochranu přírody varuje: Více než šestnácti tisícům živočišných druhů hrozí vyhynutí. Ve srovnání s loňským rokem jich na seznamu přibylo víc než dvě stě. Autoři Červené knihy přitom přiznávají, že čísla mohou být ještě vyšší.


Ivana BĚLOUŠKOVÁ, redaktorka

--------------------

Gorila nížinná. Afričtí lidoopi se přesunuli do skupiny kriticky ohrožených kvůli komerčnímu lovu na maso i pytlákům. Zabíjí je taky nákaza virem Ebola. Delfínovec říční, toho už dlouho nikdo ve znečištěné čínské řece Jang-c'-ťiang neviděl. A korály na Galapágách ničí klimatické změny a jev El Niňo. Na vážném ohrožení parmovce skvělého se podepsali akvaristé. Rybka se vyskytuje jen na /nesrozumitelné/ souostroví blízko indonéského ostrova Sulawesi. A její populaci zdecimoval roční výlov skoro milionu kusů. To jsou jen namátkou vybrané živočišné druhy z Červeného seznamu. Jako varující dovětek v něm stojí, že celkový počet vyhynulých živočichů letos dospěl k číslu sedm set osmdesát pět.


Martin BURSÍK, vicepremiér, ministr životního prostředí /SZ/

--------------------

Tyhle zprávy vlastně už dostáváme pravidelně a není to tak, že bychom si na ně zvykali, ale víme, že zmizela polovina deštných pralesů a že vlastně vymírají korály a třetina živočišných a rostlinných druhů na světě je ohrožena klimatickou změnou. Tady to ještě podtrhuje tahle aktuální zpráva. To, to má jeden společný termín, kterým je biodiverzita.


Jean-Louis BORLOO, francouzský ministr životního prostředí

--------------------

Ano, jsou tady stovky ohrožených druhů. Savců, ptáků nebo třeba ryb. A právě biodiverzita, ale taky oteplování, jehož účinky jsou různorodé, to je téma pro jednání Rady Evropy.


Ivana BĚLOUŠKOVÁ, redaktorka

--------------------

Odborníci z Mezinárodního svazu pro ochranu přírody za vymíráním zvířat nevidí jen klimatické změny, ty podle nich působí současně s dalšími hrozbami a tou největší je člověk.


redaktorka

--------------------

Julia Martonová-Lefévreová, generální ředitelka Mezinárodního svazu pro ochranu přírody: "Letošní Červený seznam dokazuje, že dosavadní ochrana živočišných druhů je nedostatečná. Ztráty jsou vysoké. Je třeba, abychom tento trend zastavili a zabránili tak globální krizi. Může se to podařit, ale jen za předpokladu té nejširší spolupráce."


Ivana BĚLOUŠKOVÁ, redaktorka

--------------------

Členy Mezinárodního svazu pro ochranu přírody jsou různé vládní i nevládní organizace a tisíce vědců z celého světa. Prosazuje se zvlášť v rozvojových zemích, které si nemohou dovolit vlastní výzkum ohrožených druhů.


ROZHOVOR


Daniela DRTINOVÁ, moderátorka

--------------------

A zdravím biologa Davida Storcha z Centra pro teoretická studia Univerzity Karlovy. Dobrý večer.


David STORCH, biolog, Centrum pro teoretická studia UK, Praha

--------------------

Dobrý večer.


Daniela DRTINOVÁ, moderátorka

--------------------

Řekněte, z těch druhů, které zmizely loni, který považujete za nejvíce, že bude nejvíce chybět světu?


David STORCH, biolog, Centrum pro


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:04

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze