Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Belgická policie zatkla dva Čechy při demonstraci neonacistů

Belgická policie zatkla dva Čechy při demonstraci neonacistů


Jen desítky lidí namísto očekávaných 20 tisíc se včera v Bruselu zúčastnily zakázané demonstrace proti šíření islámu v Evropě.

Belgická policie několik osob zatkla, mezi nimi dva Čechy a také čelné politiky některých evropských pravicově populistických stran, jež akci pořádaly.

Akce proběhla na náměstí Rond Point Schuman v bezprostřední blízkosti sídel institucí EU a aliance SIOE (Stop Islamization of Europe) ji svolala u příležitosti včerejšího výročí teroristických útoků z 11. září 2001 v USA.


Akce byla zakázaná


Učinila tak i přes to, že zákaz demonstrace vydaný bruselským starostou Freddy Thielemansem po stížnosti pořadatelů potvrdil i soud.

Zadržení dvou Čechů ČTK potvrdil Pavel Sedláček, jeden z organizátorů zhruba osmičlenné české výpravy tvořené členy redakce Národní politiky vydávané nacionalistickou Národní stranou.

Strážci pořádku prý zadrželi i Sedláčka, který však má novinářský průkaz, takže ho pak ale nechali jít. Informaci se nicméně zatím nepodařilo ověřit z jiných zdrojů.

(Pokračování na str. 7)


(Pokračování ze str. 1)

Jeden z českých mladíků během protestu držel českou vlajku a hovořil s českými i zahraničními médii. Před polednem, kdy měl protest začít, počet žurnalistů několikanásobně převyšoval počet manifestujících.

Mladík řekl, že není z žádné politické strany ani organizace. „Jsme prostě lidé, kteří sem přišli projevit podporu demokracii,“ uvedl. „Stejně ve 30. letech nacismus nebyl problémem ČR, ale byl to velký problém, který se zvětšoval v západní Evropě a nakonec zasáhl i Československo,“ prohlásil mladík, jenž se představil jako doktorand na Matematickofyzikální fakultě UK v Praze. Není prý proti muslimům, nýbrž proti ideologii islamizace Evropy.

Na dotaz, zda se nebojí zatčení, řekl: „Pokud člověk svůj strach nepřekoná, tak skončíme tak, že se budeme všichni nejen modlit k islámu, ale hlavně že naše zvyky a naše zákony budou nahrazeny šaríou.“

Oba Češi pozdě večer telefonicky oznámili ČTK, že po sepsání protokolu byli propuštěni. „Už jsme z Bruselu pryč a jsme rádi,“ řekl ČTK jeden z nich.

Česká policie byla podle mluvčí republikové kriminálky se svými zahraničními partnery kvůli demonstraci v kontaktu.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:04

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze