Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Je to bordel, ušklíbali se Češi demonstrující proti islámu

Je to bordel, ušklíbali se Češi demonstrující proti islámu

Hrstka demonstrujících proti desítkám novinářů a stovkám policistů. Tak vypadala včera v poledne v Bruselu demonstrace, která měla být největší akcí proti »zaplavení Evropy islámem«, ale nakonec se změnila spíš v neorganizovanou frašku.

Většina účastníků skončila v antonech bruselské policie - včetně dvou Čechů.


Miláček médií z Čech


Byl mezi nimi i Martin Saturka, doktorand z pražské matematickofyzikální fakulty. V den šestého výročí útoků na USA přijel autem se třemi dalšími Čechy protestovat proti tomu, jak islámské právo šaríja vytlačuje v Evropě demokracii. A hned na začátku akce se stal mediální hvězdou. Pod rozvinutou českou vlajkou na tyči ho nešlo před Evropským parlamentem přehlédnout.

»Nejsme proti muslimům, ale proti právu šaríja, které se neslučuje s demokracií. Hrozí islamizace Evropy,« vysvětloval střídavě anglicky a česky davu novinářů, který ho hned obklopil. »Nebezpečí sice není tak velké u nás, ve střední Evropě, ale nacismus se ve 30. letech také nejdřív šířil v západní Evropě, a pak zasáhl Československo. «


Nekompromisní policie


Mezitím bruselská policie začala demonstranty zatýkat. Nejdřív šlo o evidentní neonacisty. Pak stačilo, když někdo neposlechl a nevyklidil ulici před projíždějícím autobusem. Mezi zadrženými byla i celá rodina. Když asi desetiletou dceru nakládali policisté společně s matkou do antonu, jen se ohlédla po otci, který ještě stál se spoutanýma rukama na chodníku. »Papá!« volala na vysloužilého skinheada v maskované bundě za usilovného cvakání spouští desítek fotografů.

K zatýkání měli policisté pádný důvod - bruselská radnice totiž ohlášenou akci zakázala. Tvrdila, že demonstraci by mohli zneužít extremisté, a že v místě se silnou muslimskou menšinou nelze zajistit bezpečnost.

Dánští organizátoři z organizace SIOE (Stop islamizaci Evropy) se přesto rozhodli protest uspořádat. Místo slibovaných 20 tisíc lidí se ale sešlo sotva pár desítek. A ani sami pořadatelé nebyli nikde k nalezení. Trochu bezradně se tak Bruselem pohybovala i druhá česká skupinka, kterou tvořilo osm členů krajně pravicové Národní strany.

»Měli to organizovat Dánové a Němci, ale nedokázali se dohodnout, jestli porušit zákaz demonstrace,« říkal jeden z nich, Leoš Vacek. »Je to prostě bordel,« ušklíbl se další.

Část demonstrantů se pak od parlamentu začala na vlastní pěst přesouvat na Schumanovo náměstí k sídlu Evropské komise. Policisté ale začali zatýkat i lidi, kteří měli nad hlavou nějakou vlajku. V antonu tak skončil i Saturka a jeho kolega David Navara. Včera odpoledne byli oba stále v policejní cele.

Většina zadržených se nechávala naložit bez protestů. Nejvíc se bránil postarší Belgičan, který vytáhl americkou vlajku. Největší strach měl ale z toho, že mu ji policisté zabaví, protože prý šlo o historickou relikvii.

Na nepovedené demonstraci se pokusili přiživit i europoslanci ze Strany nezávislosti Spojeného království. Z českých europoslanců procházel kolem demonstrantů jen jeden, a to evidentně náhodou. »Zabránit islamizaci?« říkal poté, co se dozvěděl o účelu akce. »Na to už je asi pozdě.«



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:04

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze