Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Tisk komentuje otřesenou pozici ministryně školství Kuchtové

Tisk komentuje otřesenou pozici ministryně školství Kuchtové

Praha 17. září (ČTK) - Dnešní tisk se zamýšlí nad otřesenou pozicí ministryně školství Dany Kuchtové (Strana zelených), která údajně pochybila v přípravě operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace a ohrozila tak přísun peněz z Bruselu pro českou vědu. Podle komentátora Práva Kuchtová sama nezavinila, že příprava operačního programu ohrožuje přísun peněz z Bruselu pro českou vědu. Na přípravě pracují její náměstci a úředníci ve spolupráci s Radou pro výzkum a vývoj, ministerstvem průmyslu i agenturou CzechInvest, míní. Ministryně je podle něho ale především členkou vlády, která má zřejmě důležitější starosti než čerpání peněz z Bruselu. "Neodolatelným způsobem se jí včera (v neděli) v Otázkách Václava Moravce zastal noblesní prezidentský kandidát Václav Pačes. Ten v podstatě řekl, že při tom způsobu vládnutí, jaký se u nás v posledním roce děje, je otázka, jestli ona (Kuchtová) vůbec mohla neselhat," píše.

Komentátor Hospodářských novin soudí, že Kuchtová asi v získávání dotací a prosazování zákonů moc úspěšná není. Připomíná ale zároveň, že chtěla zrušit pravidlo jedné přihlášky na střední školy a srovnat dotace pro veřejné, soukromé a církevní ústavy. "Pokud by ji měla vystřídat Šojdrová, která pravidlo jedné přihlášky pomáhala prosadit - a která v evropských fondech vidí šanci spravovat hůře kontrolované programy, to raději dál Danu Kuchtovou," komentuje.

Mladá fronta Dnes se v souvislosti s otřesenou pozicí Kuchtové zamýšlí nad křehkostí současné vládní koalice. "Není možné jen tak někoho vyhodit, protože by tím mohl být pohněván koaliční partner," domnívá se komentátor listu. To je podle něho mnohem důležitější než spory, zda je ministryně Kuchtová zodpovědná za údajnou ztrátu unijních miliard pro českou vědu. Připomíná, že by se měl změnit volební zákon tak, aby koalice už nezávisela na jednom nebo dvou poslancích.

ptd


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:05

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze