Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       O vysokoškolské koleje v metropoli je stále zájem

O vysokoškolské koleje v metropoli je stále zájem

PRAHA - Pražské vysoké školy hlásí zvýšený zájem o ubytování na kolejích. Studenti se po poklesu zájmu souvisejícím se změnou dotační politiky vracejí například do ubytovacích zařízení Univerzity Karlovy v Praze (UK). Zájem o koleje mírně stoupá na Vysoké škole ekonomické (VŠE), která ale nabírá více studentů. Více studentů než loni se chce ubytovat i na kolejích Českého vysokého učení technického v Praze (ČVUT).

Pražské koleje UK mají dohromady více než 11 000 lůžek.

Podle mluvčího univerzity Václava Hájka však stále záleží na konkrétním zařízení - o některé je zájem větší, o jiné menší. Průměrná cena kolejného pro akademický rok 2007/2008 je 2180 korun.

ČVUT si zájem o ubytování na kolejích vysvětluje právě doplňkovými službami, které studentům nabízejí, například sportoviště, kolejní počítačovou síť nebo čajovnu. Podle prorektora Jaroslava Kuby má škola zatím mírný převis poptávky, ale předpokládá, že nakonec dostanou místo všichni zájemci, kteří studují na ČVUT.

Ceny kolejného se každoročně zvyšují v průměru o pět procent. Některé se ale nezdražují vůbec, lépe vybavené více.

Ubytování ve dvoulůžkovém pokoji na Strahově stojí okolo 2000 korun měsíčně, ubytování ve dvoulůžkovém buňkovém pokoji v Masarykově koleji, která je nejlépe vybavenou kolejí školy, vyjde asi na 3200 korun měsíčně. VŠE má k dispozici stále asi 5000 míst. Letos tak byl podle mluvčího školy Miroslava Karlíčka převis poptávky nad nabídkou asi 1600 žádostí. Vzhledem k převisu poptávky uděluje škola koleje podle dojezdové vzdálenosti a studijních výsledků. Karlíček tvrdí, že se zlepšuje kvalita kolejí, například vybavení internetem, VŠE neměnila ceny kolejí od roku 2005, v průměru tak vyjde ubytování na 65 korun za den.


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:06

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze