Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Americká veřejnost může vidět patrně nejslavnější kostru světa

Americká veřejnost může vidět patrně nejslavnější kostru světa

David KOUBEK, moderátor

--------------------

Americká veřejnost může od pátku vidět patrně nejslavnější kostru světa. Je stará přes tři miliony let a archeologové jí dali přezdívku Lucy. Teď ji vystavuje muzeum v texaském Houstonu. Díky kostře se dovídáme další důležité informace o vývoji lidského rodu, jak vysvětluje vedoucí Katedry antropologie a genetiky člověka z Přírodovědecké fakulty Karlovy Univerzity Zbyněk Šmahel.


Zbyněk ŠMAHEL, vedoucí Katedry antropologie a genetiky člověka z Přírodovědecké fakulty Karlovy Univerzity

--------------------

Byl to velmi významný nález Hadaru v Etiopii roku 74, kde Johanson s týmem nalezl kostru malé ženy asi sto šest centimetrů vysoké. Byla charakteristická lidoopí tělesnou proporcionalitou, tedy krátkými dolními končetinami a dlouhými horními končetinami, kterými si dotyčná žena dosahovala až po kolena. Samci, jak ukázaly další nálezy, byli téměř dvojnásobně hmotní. Předpokládá se, že tento typ australopitheca byl předkem nějaké vývojové další linie, která směřovala k lidem.


David KOUBEK, moderátor

--------------------

Takový byl uplynulý týden očima zahraničního zpravodajství. Úspěšný týden následující přeje David Koubek.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:02

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze