Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Vysokoškoláci si musejí ve středních Čechách hledat bydlení sami

Vysokoškoláci si musejí ve středních Čechách hledat bydlení sami

Mladá Boleslav 31. srpna (ČTK) - Student, který se rozhodne pro studium na některé ze středočeských vysokých škol, musí počítat s tím, že si ubytování bude muset ve většině případů shánět sám. Vysokoškolské koleje ve ve středních Čechách chybějí, v některých městech však jejich vybudování plánují. Vyplývá to z ankety ČTK.     Například v Kladně nyní působí tři vysoké školy. Přestože Fakultu biomedicínského inženýrství ČVUT, soukromou Vysokou školu finanční a správní a Středočeský vysokoškolský institut navštěvuje několik stovek studentů, v největším středočeském městě zatím nemají možnost ubytování na kolejích. O jejich výstavbě uvažuje magistrát v prostorách bývalých kasáren, která stát do konce roku převede na město.     "Jejich ubytovací kapacity by přes léto mohly využívat různé sportovní oddíly, takže by si koleje vydělaly na provoz," uvedl kladenský primátor Dan Jiránek. Zájem o ubytování svých studentů na plánovaných kolejích potvrdila ředitelka studijního střediska Kladno Vysoké školy finanční a správní Eva Čermáková. "V současné době je několik jednotlivců ubytovaných v místním Domově mládeže, ale většina studentů bude i letos do školy dojíždět," uvedla.     Sami si ubytování shání také studenti, kteří se rozhodli navštěvovat vysokou školu neuniverzitního typu Škoda Auto v Mladé Boleslavi. Nyní dokončuje nový vysokoškolský areál Na Karmeli, kde vzniknou i nové prostory pro výuku, klasické koleje však ve městě nejsou a studenti si bydlení shánějí i financují sami.     Stejná situace je i v dalších městech. Kolínská soukromá vysoká škola neuniverzitního typu Academia Rerum Civilium - Vysoká škola politických a společenských věd koleje nemá. Většina studentů dojíždí z okolních měst a obcí. Podobná situace je i v Příbrami, kde má detašované pracoviště českobudějovická Vysoká škola evropských a regionálních studií. Výuka má většinou kombinovanou formu, případní zájemci se mohou ubytovat ve dvou pokojích přímo v areálu školy.     Ve Slaném by do dvou let měla začít fungovat vysoká škola inovačního podnikání. Slánští zastupitelé schválili prodej dvou budov bývalých kasáren výrobci zdravotnických lůžek firmě Linet, která tam plánuje otevřít nový typ vysoké školy se zaměřením na průmyslové inženýrství. Vedle budovy školy by měly vzniknout také koleje pro 400 studentů. Za objekty Linet městu zaplatil 16 milionů korun. Stavební úpravy bývalých kasáren na školu a koleje pro čtyři stovky studentů vedení firmy odhaduje na 240 milionů korun.    

 mtj jir jt snm



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:01

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze