Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Zájem studentů o ubytování na kolejích převyšuje nabídku

Zájem studentů o ubytování na kolejích převyšuje nabídku

Praha 31. srpna (ČTK) - Zájem studentů o ubytování na vysokoškolských kolejích stále roste a ve většině případů převyšuje kapacitu těchto zařízení. Uchazeče o ubytování láká nejen nižší cena v porovnání s podnájmy, ale i zlepšující se vybavení pokojů. Zatímco za lůžko na koleji zaplatí student v závislosti na kvalitě ubytování zhruba od 1000 do 2600 korun za měsíc, vyhovující podnájem pod 2000 až 2500 korun měsíčně nesežene. Vyplynulo to z ankety ČTK.     Masarykova univerzita v Brně má k dispozici asi 4200 lůžek, zájem o bydlení na koleji však projevil téměř dvojnásobný počet lidí. Řada studentů si žádost o ubytování kvůli nízkým šancím na jeho získání ani nepodává.     Také na kolejích obou ostravských univerzit chce v novém akademickém roce bydlet více studentů, než je volných lůžek. Vysoká škola báňská-TU Ostrava nemůže nabídnout střechu nad hlavou téměř 800 zájemcům, Ostravská univerzita zklame zhruba 300 lidí.     Podobná situace panuje i na Univerzitě Palackého v Olomouci, kde zůstane neubytovaných zhruba 1500 studentů. Více než 5000 jejich kolegů byl ale nárok na ubytování přiznán. Všem zájemcům nebude moci vyhovět ani Vysoká škola polytechnická v Jihlavě. Zájem o ubytování na koleji se mírně zvýšil také na zlínské Univerzitě Tomáše Bati, která nabízí asi 1000 lůžek.     V královéhradecké univerzitě mírně klesl počet starších studentů, kteří chtějí bydlet na kolejích, takže studenti prvních ročníků mají větší šanci získat školní ubytování. Musejí však počítat s tím, že měsíční poplatek za kolej je o 15 procent vyšší než loni. Mladí lidé, kteří se v předchozích letech na kolej nedostali, nepohrdli bydlením dokonce ani v chatkách v hradeckém autokempu.     Pardubická univerzita sice zvýšenou poptávku po bydlení na kolejích nezaznamenala, přesto ale musela 500 studentů odmítnout. Zato správci kolejí Ekonomické fakulty Západočeské univerzity v Chebu a soukromé Vysoké školy Karlovy Vary hlásí, že mají ještě několik volných míst.     Zájem o koleje na ústecké Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně je tak velký, že škola bude využívat i přistýlek. Zajímavé je, že nárok na ubytování mají všichni studenti univerzity - limit dojezdové vzdálenosti z místa bydliště je rozhodující pouze pro udělení ubytovacího stipendia.     Soukromý podnájem si budou muset hledat až 2000 přespolních studentů Západočeské univerzity v Plzni. K místu na koleji se tu snadněji dostanou ti, kteří navštěvují přednášky z přírodních a technických věd.     V Praze vzrostl zájem o ubytovací zařízení Univerzity Karlovy, Vysoké školy ekonomické i Českého vysokého učení technického. V nezáviděníhodné situaci jsou studenti středočeských vysokých škol, kteří si musí ubytování ve většině případů shánět sami.Vysokoškolské koleje totiž ve středních Čechách chybějí.     

khj tep mol



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:01

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze