Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Půjčila mi britská vláda, říká český student na Cambridge

Půjčila mi britská vláda, říká český student na Cambridge

Studium na prestižní britské univerzitě v Cambridge dvacetiletému Vladimírovi Hanzlíkovi nespadlo do klína samo. Studium si sám vybojoval a do Británie vyrazil na vlastní pěst.

»Otevře mi to dveře a možnosti, které by mi jinak zůstaly zavřené,« slibuje si od studia Vladimír Hanzlík, který v říjnu nastoupí do druhého ročníku obecné ekonomie.

Dobře si tak může spočítat, že rok studia na Cambridge přijde na tři tisíce liber. V přepočtu asi 120 tisíc korun, ale studentům pomáhá hradit výdaje britská vláda. »Školné hradím pomocí půjčky. Úrokové sazby jsou nízké a se splácením se začíná až ve chvíli, kdy student dostuduje a dosáhne určité výše příjmu,« říká Hanzlík. Dluh navíc Britové po pětadvaceti letech či v případě smrti dlužníka odpouštějí.

Podle Vladimíra Hanzlíka je větší problém s pokrytím životních nákladů. »Ty jsou na jihu Anglie asi třikrát vyšší než v České republice,« říká.

Od mateřské univerzity sice dostává příspěvek na živobytí ve výši 2500 liber ročně, ale na výdaje to stále nestačí, a tak musí vypomáhat z Česka rodina.

Do ciziny o krok dál

V tom, že za dalším vzděláním vyrazí do ciziny, měl prý jasno už na střední škole. Pro britskou univerzitu měl ostatně ideální základ -absolvoval soukromou British International School of Prague, na níž mohl studovat díky stipendiu.

»Když jsem tuhle školu dokončil, říkal jsem si, že pokračovat na některé z českých univerzit by byl tak trochu krok zpátky,« vysvětluje svůj zájem o univerzitu za kanálem La Manche Hanzlík.

Přesto zdůrazňuje, že Británie byla zpočátku jen jednou z variant. »Chtěl jsem prostě jen studovat univerzitu, která se pohybuje ve světové špičce,« říká, s tím, že se hlásil i na Fakultu sociálních věd Univerzity Karlovy.

»Hlavní motivací je pro mě přítomnost nejlepších studentů z celého světa, neustálá konkurence a touha v ní uspět,« říká cílevědomě Hanzlík.

Na hospodu není čas

Zatím je prý zcela spokojen. »Ze zkušenosti vím, že studium na takové škole často hraje velmi významnou roli v tom, jak člověka vnímají lidé, se kterými se seznámí,« popisuje Hanzlík další dopady prestižního studia. Škola mu ostatně k seznamování nabízí nepřeberné množství aktivit. Na Cambridge hraje tenis, věnuje se thajskému boxu a je členem Ekonomického spolku.

»Ten sdružuje studenty ekonomie. V rámci něho se dostanu na přednášky zajímavých lidí a mám možnost setkat se s významnými odborníky. Členství v takovém spolku je rozhodně velkým přínosem pro životopis,« jde si za svým Hanzlík.

Jediné, v čem se podle něj Cambridge nevyrovná českým školám, je společenské vyžití. »Většinu času věnuji studiu. Na chození po hospodách moc času nezbývá. Na českých školách to rozhodně více žije,« dodává.


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:03

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze