Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Získávání klíčových kompetencí - dovedností ve školách

Získávání klíčových kompetencí - dovedností ve školách

Iveta TOUŠLOVÁ, moderátorka

--------------------

Nejdůležitější novinkou reformy školství jsou takzvané klíčové kompetence, neboli dovednosti. A právě ty si mají děti ze školy v prvé řadě odnést. Vědomosti jsou až na druhém místě. Smyslem je, aby školáci uměli to, co se naučí, taky použít.


Ivan LUKÁŠ, redaktor

--------------------

Je lepší umět se něco naučit nebo umět jen něco vyjmenovat. Reforma školství jasně říká: "První odpověď je správně, to je klíčová kompetence." Jinými slovy dovednost využitelná při řešení nejrůznějších životních situací. Školy až dosud musely do dětí dostat jen spoustu znalostí a vědomostí, jen vědět ale už nestačí.


Karel RÝDL, ministerstvo školství

--------------------

Pokud bychom to neřešili, tak za deset, patnáct let v podstatě budou vycházet lidé, kteří nebudou schopni nastoupit do zaměstnání a zaměstnavatelé takové lidi nebudou brát.


Ivan LUKÁŠ, redaktor

--------------------

Klíčových kompetencí mají děti získat ve školách šest - sociální a personální, občanské, pracovní, mají se naučit, jak se učit, jak řešit problémy nebo komunikovat.


Ondřej HAUSENBLAS, Pedagogická fakulty UK

--------------------

Aby uměly například pracovat soustředěněji a věděly, že řešit nějaký problém znamená dobře se do toho podívat, dobře si to rozmyslet, domluvit s ostatními, co kdo uděláme, pak se do toho pustit a kontrolovat, jestli dobře pokračujeme. A to spousta lidí neumí.


Ivan LUKÁŠ, redaktor

--------------------

To, že škola má dát dětem klíčové kompetence, neznamená, že by se přestaly učit. Mít dovednosti znamená mít i dobré znalosti. Ty by ale už neměl předávat jen učitel. Děti by měly s informacemi aktivně pracovat.


Vít BERAN, ředitel ZŠ Kunratice, Praha 4

--------------------

Děti budou pracovat ve skupinách, dokonce kooperativníma technikama, čili budou pracovat v rolích, bude vedoucí skupiny, bude zpravodaj, ty děti budou ty informace o lese získávat z různých informačních zdrojů, zpracujou nějakou zprávu, kterou přednesou ostatním. To je taky forma učení.


Ivan LUKÁŠ, redaktor

--------------------

Klíčové kompetence neboli životní dovednosti by měly děti získat ve školách natrvalo pro celý život. Neměly by dopadnout jako spousta vědomostí, které se člověk ve škole naučil, nikdy nepotřeboval a zapomněl.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:02

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze