Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Kopicová: Příprava programů se odchodem Kuchtové zřejmě nezdrží

Kopicová: Příprava programů se odchodem Kuchtové zřejmě nezdrží

Praha 25. září (ČTK) - Příprava operačních programů by se rezignací Dany Kuchtové (SZ) na ministerské křeslo zdržet neměla, urychlit se však už zřejmě nedá. ČTK to dnes řekla její předchůdkyně Miroslava Kopicová, která se na vyjednávání programů v Evropské komisi podílí. Podle ní by však určitě bylo dobré, kdyby se nástupce Kuchtové, která dnes oznámila záměr odstoupit právě kvůli napětí kolem čerpání evropských fondů, našel rychle.     "Je to partnerský program a jeden z partnerů je nyní oslaben," řekla Kopicová o operačním programu Výzkum a vývoj pro inovace, který by české vědě mohl přinést až 57 miliard korun. Další partneři, například rada vlády pro výzkum a vývoj nebo Česká konference rektorů však prý na přípravě stále pracují.     Kuchtová dnes řekla, že ji v poslední době kromě KDU-ČSL a premiéra Mirka Topolánka kvůli přípravě programů kritizovali právě někteří rektoři a Akademie věd. Programy čerpání však podle ní byly špatně připraveny již před jejím příchodem na ministerstvo. Úřad zřejmě opustí i náměstek Jaromír Soukup, který měl v poslední době přípravu programů na starosti a byl také kritizován.     Kopicová si myslí, že by bylo nejlepší, kdyby na ministerstvo přišel co nejrychleji nový šéf a přijal nové lidi, kteří by se na přípravě podíleli. Myslí si také, že je nutné intenzivně vyjednávat s komisí, aby se už nezdržovaly žádné termíny.     Podle mluvčího ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) Tomáše Bartovského se nic nezmění ani na dohodě o koordinaci operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace s programem MPO Podnikání a inovace a bude se podle ní nadále postupovat.     "Dobrou zprávou je, že s obsahem dohody nedávno vyjádřila souhlas (Evropská) komise. Ta během jednání o Národním strategickém referenčním rámci v červenci vznesla požadavek, aby oba resorty své operační programy koordinovaly," dodal.     Podle náměstka ministra pro místní rozvoj Daniela Touška je však stav přípravy obou operačních programů znepokojující. "Pokud například ministerstvo školství nemá monitorovací systém operačních programů dosud zajištěn ani smluvně, je to velký problém," řekl ČTK. V tomto ohledu podle něj selhalo ministerstvo pod vedením Kuchtové i jejích předchůdců.     Podle hlasů z institucí EU patří sice tento program ministerstva školství mezi českými programy k těm horším a jeho schválení se může zpozdit, s podobnými problémy se ale potýkají i některé další programy z jiných resortů. U druhého programu řízeného ministerstvem školství Vzdělávaní pro konkurenceschopnost je prý vysoce pravděpodobné, že bude ještě do konce roku schválen.     

pap jsa fd urm kš



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:09

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze