Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Sněmovna schválila novelu, která má usnadnit studium cizincům

Sněmovna schválila novelu, která má usnadnit studium cizincům

Praha 25. září (ČTK) - Cizinci v České republice by mohli brzy získat lepší přístup ke vzdělání. Za stejných podmínek jako čeští žáci a studenti by měli chodit do škol nejen občané EU, ale i lidé s povolením k pobytu nad 90 dní. Základní školu by pak mohli navštěvovat i potomci cizinců, kteří žijí v ČR nelegálně. Počítá s tím vládní předloha, kterou dnes sněmovna hladce schválila, a to ve zrychleném režimu. Nyní tedy novelu školského zákona posoudí Senát.     Návrh před poslanci obhajovala ministryně školství Dana Kuchtová, která dnes odpoledne ohlásila odchod z funkce.     Školský zákon platí od ledna 2005. Do základní školy mohou podle něj chodit cizinci s povolením k trvalému pobytu, s dlouhodobým či krátkodobým vízem, azylanti či žadatelé o azyl nebo osoby s dočasnou ochranou. Za stejných podmínek jako Češi pak mohou v ČR podle Kuchtové zatím studovat jen občané EU a jejich rodinní příslušníci či lidé s trvalým pobytem. Potomci lidí z jiných zemí, kteří v zemi pracují a žijí dlouhodobě, tuto možnost nemají. Návrh novely umožňuje vzdělávat se i jim.     Podle Kuchtové zlepšení přístupu cizinců ke vzdělání usnadní jejich zapojení do společnosti a zabrání jejich případnému vyloučení.     Podle nynějšího zákona mají školy požadovat po školácích z ciziny to, aby nejpozději při svém nástupu k výuce prokázali oprávněnost svého pobytu v ČR. Podle pracovníků neziskových organizací pro pomoc uprchlíkům tak český školský zákon svým požadavkem na doložení legálnosti pobytu brání dětem "ilegálů" do školy chodit. Upozorňují na to, že současná norma tím porušuje právo dětí na vzdělání a je v rozporu s mezinárodními dokumenty, k jejichž dodržování se země zavázala. Mezi ně patří například Úmluva o právech dítěte či dodatek k Úmluvě o ochraně lidských práv.     

hj mkv



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:09

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze