Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Deníky komentují ohlášenou rezignaci ministryně Kuchtové

Deníky komentují ohlášenou rezignaci ministryně Kuchtové

Praha 26. září (ČTK) - Komentáře dnešních listů se shodují v tom, že po ohlášeném odchodu Dany Kuchtové (Strana zelených) z funkce ministryně školství se otazník vznáší především nad ministrem pro místní rozvoj a předsedou lidovců Jiřím Čunkem, který byl také velmi kritizován za špatné využívání fondů EU. Někteří komentátoři si ale myslí, že Čunek o ministerské křeslo nepřijde.     Podle komentáře Lidových novin (LN) odchod Kuchtové s postoji Čunka ostře kontrastuje. "Jiří Čunek ale nenalezl odvahu k rezignaci a raději se schovává za usnesení svých bratrů a sester. Kromě faktu, že má s premiérem přátelštější vztahy než skorobývalá ministryně Kuchtová, však pro jeho setrvání ve funkci mnoho okolností nehovoří. Lze předpokládat, že ve funkci zůstane nerušen," píše komentátor LN.     Rovněž komentátor Práva předpovídá, že "na Čunka hned tak nedojde (zvlášť poté, co se to státně zastupitelsky 'pořešilo'), byť čunkiáda dala vládě notně zabrat". Mimo jiné poznamenává, že "zelení stále prosazují své zelené názory a dokonce i vlastního prezidentského kandidáta si vymýšlejí", zatímco "lidovci se sice rádi zúčastní kdejaké pletichy, ale o nějakou vlastní autonomní politiku jim dozajista nejde". Píše rovněž, že lidovci si za Čunkem stojí, a komentář k odchodu Kuchtové končí slovy: "Premiér si zkrátka neomylně dupl tam, kde vycítil nepřipravenost k odporu. Metoda slabého článku, říkal tomu Lenin."     Komentátorka Hospodářských novin píše, že Kuchtová sice žádnou fatální chybu neudělala a učence o "jejich" peníze nepřipravila, ale týdny předváděla, že v této době na tento post nemá. "Dana Kuchtová není jediným fondovým hříšníkem. Má smůlu, že premiér si vzal právě vědu a vzdělání za své téma. Kdyby měřil všem stejným metrem, ve vládě už nesedí Martin Říman - a především Jiří Čunek," píše autorka komentáře v HN.     Komentátor Mladé fronty Dnes poukazuje na to, že zelení vystartovali raketově k moci, ale kromě svého předsedy Martina Bursíka nemají žádnou osobnost se zkušenostmi z větší politiky. "Paní Kuchtová nedokázala vrazit na ministerstvo jako vítr a vyvrátit pochybnosti odborníků o svých kompetencích. Nesršela nápady a iniciativou v oboru, který to potřebuje. Bylo znát, že se teprve zaučuje, že na radikální obrat v kariéře nebyla připravena," píše autor.     Kuchtová se rozhodla odejít z funkce ministryně po několikatýdenním tlaku ze strany koaličních politiků i vysokoškolských pedagogů. Odchod v úterý vysvětlila politickým napětím kolem čerpání evropských fondů, kvůli němuž nemá prostor situaci v resortu řešit.     



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:09

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze