Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Nástupce Kuchtové 7. října potvrdí republiková rada zelených

Nástupce Kuchtové 7. října potvrdí republiková rada zelených

Praha 26. září (ČTK) - O nástupci ministryně školství Dany Kuchtové (SZ), která v úterý oznámila svou rezignaci, rozhodne republiková rada zelených 7. října. Kuchtová předpokládá, že demisi předá premiérovi Mirku Topolánkovi příští týden a do dvou týdnů ji bez problémů přijme prezident Václav Klaus. Řekla to dnes v rozhovoru pro ČTK.     Širší vedení zelených mělo původně v plánu Kuchtovou příští neděli ve sporu o hodnocení její práce na evropských fondech silně podpořit, řekl dnes ČTK předseda rady Dalibor Stráský. Odstoupením Kuchtové je zklamán, rada už podle jeho názoru nicméně zřejmě nebude mít co řešit. "Členové budou alespoň chtít vyslechnout důvody rezignace," konstatoval s tím, že první místopředsedkyně se uvnitř strany těší silné podpoře.     Kuchtová uvedla, že z řad stranických kolegů zaznamenala zklamání z toho, že se rozhodla rezignovat, na druhou stranu části zelených podle ní vyrazilo dech, že se za ni jasně nepostavil předseda strany a vicepremiér Martin Bursík. Právě nedostatkem podpory stranického předsednictva ve sporu o evropské fondy s koaličními politiky ministryně odůvodnila svou rezignaci. Odmítla přes naléhání kolegů odvolat svého náměstka Jaromíra Soukupa s tím, že za problém s přípravou programu nezodpovídá. Soukup byl blízkým spolupracovníkem Bursíka řadu let, v poslední době se ale podle Kuchtové názorově rozešli.     Když v úterý Bursík s Kuchtovou oznamoval změnu ve vedení ministerstva školství, zdůraznil, že Kuchtová má podporu vedení i poslaneckého klubu strany. Odmítl názory, že za ministryní a místopředsedkyní strany nestál. "Byl to problém, který jsme vyřešili a jedeme dál, jedeme spolu," řekla Kuchtová. I dnes uvedla, že Strana zelených by podle ní neměla být rozhádaná a měla by vystupovat jednotně.     Své stoupence v republikové radě zelených prý nebude nabádat k tomu, aby kvůli jejímu odchodu z vlády usilovali o výměnu vedení strany. "Rozhodně proti němu (Bursíkovi) nebudu kandidovat," uvedla dnes. Podle Stáského by možná měla větší podporu než dosavadní předseda strany.     S Bursíkem se prý Kuchtová domluvila na tom, že budou nového ministra hledat spolu. Není zatím jasné, zda bude členem strany. "Mojí představou je někdo, kdo se věnuje školství, Martin má asi jinou," řekla Kuchtová.     Počítá s tím, že svému nástupci pomůže orientovat se v agendě úřadu, zůstat na ministerstvu déle než dva nebo tři týdny ale nechce. I kvůli dceři, která od nového školního roku nastoupila do školy v Praze, se nevrátí do Českého Krumlova, kde před nástupem do funkce působila jako místostarostka. Hodlá zůstat v hlavním městě i ve funkci první místopředsedkyně zelených.     

Soňa Remešová kš





Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:09

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze