Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Kvalita dalšího vzdělávání by měla v budoucnu stoupnout

Kvalita dalšího vzdělávání by měla v budoucnu stoupnout

Praha 26. září (ČTK) - Česko patří v Evropské unii mezi země s nejnižší mírou dalšího vzdělávání. Pomoci motivovat lidi, aby se učili i po opuštění školních lavic, má projekt Kvalita v dalším profesním vzdělávání, který má na starosti Národní vzdělávací fond (NVF) a další partneři. Jeho cílem je sjednocení úrovně vzdělávacích institucí, lektorů a vzdělávacích programů, řekl ČTK Zdeněk Palán z NVF.     Odborníci stále varují před tím, že Češi nejsou připraveni na situaci, kdy budou muset možná několikrát za život měnit zaměstnání a nevystačí si se znalostmi ze škol. Podle statistik je Česko v evropské pětadvacítce až na 21. pozici v dalším profesním vzdělání.     Z nedávno zveřejněné statistiky OECD vyplynulo, že v ČR se v roce 2005 nějakou formou dále profesně vzdělávalo 11 procent zaměstnaných lidí, tedy asi třikrát méně než například ve Švédsku nebo Spojených státech. S nedostatečnou kvalifikací zaměstnanců se podle NVF už potýkají tuzemští i zahraniční zaměstnavatelé.     Podle tvůrců projektu je jedním z problémů Česka, že dosud nemá jednotný a přehledný systém řízení kvality vzdělávacích institucí, který by zájemcům garantoval, že skutečně získají odpovídající vzdělávání, které také uplatní. "V současnosti spotřebitel nemá žádnou záruku, obvykle pozná, že se něco naučil, až když kurz skončí," řekl Palán. Jako příklad uvedl rekvalifikační kurzy, které sice na začátku získávají akreditace, ale pak už jsou prý kontrolovány pouze namátkově.     Fond se společně se svými partnery zaměří na koordinaci třech oblastí: certifikaci firem, které vzdělávání poskytují, akreditaci vzdělávacích programů a certifikaci lektorů. Chce využít zkušenosti z evropských zemí, kde už systémy zabezpečení a hodnocení kvality fungují.     Norma ISO, kterou zavádí mnoho českých firem, je podle Palána vhodná pro velké podniky, ale ne pro malé vzdělávací společnosti, kde často pracuje jen několik lidí.     Celý projekt je teprve na začátku, skončit by měl v červenci roku 2008. Podle předběžných záměrů by v budoucnu mohl mít systém na starosti jeden orgán, třeba ministerstvo práce a sociálních věcí.     Další vzdělávání v Česku nedávno usnadnil zákon o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání. Má pomoci hlavně lidem, kteří mají dlouholetou praxi, ale nemají o svých znalostech a dovednostech doklad.     

pap vjk



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:09

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze