Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Stát dává na vysokoškoláka méně než dříve, říká OECD

Stát dává na vysokoškoláka méně než dříve, říká OECD

Do jednoho studenta české vysoké školy stát v roce 2004 investoval o celých jedenatřicet procent méně peněz než do jeho staršího kolegy v roce 1995.

V mezidobí se totiž podle nové studie OECD rapidně zvýšil počet českých vysokoškoláků, zatímco objem peněz, které vysoké školy dostávají, se zvýšil několikanásobně méně.

To však není dostatečná »omluva« pro to, proč jsou v Česku výdaje na vysokoškoláky v porovnání s jinými zeměmi stále nízké.

Například Slováci zaznamenali srovnatelný nárůst počtu vysokoškoláků, i tak však dokázali výdaje na jednoho studenta zvýšit, byť jen o deset procent.

Za vyspělými zaostáváme

Česká republika utratí za jednoho vysokoškoláka méně peněz než většina vyspělých zemí. Podle studie, která se zabývá údaji za rok 2004, Česko zaostává i za zeměmi, jakými jsou Maďarsko, Slovinsko či Brazílie. Náskok má naopak před Slovenskem, Polskem či Ruskem.

Zatímco v některých ohledech si Česko vede v porovnání s jinými zeměmi dobře, v investicích do vysokoškoláků se západním zemím stále ještě nevyrovná.

»Oproti rokům 2003 a 2002 naše výdaje na jednoho studenta sice nevzrostly, ale hlavně se nesnížily, což považuji za úspěch vzhledem k tomu, že v těch předchozích letech docházelo ke značnému poklesu,« říká prorektor Vysoké školy chemicko-technologické a bývalý předseda Rady vysokých škol Jan Staněk s tím, že financování vysokých škol se v poslední době přece jen o něco zlepšilo.

»Příště to bude horší«

»Myslím, že je jasné, že kvůli reformě veřejných financí a plánovanému rozpočtu se toto číslo v příštích několika letech nemůže nijak zlepšit,« řekl včera stínový ministr školství Jiří Havel.

Premiér Topolánek přitom několikrát zdůraznil, že vzdělání je vládní prioritou, na kterou peníze určitě budou. Rozpočet, který by dnes měla vláda schválit, však počítá s přibližně stejnou částkou pro vysoké školy jako v loňském roce.

Počet studentů vysokých škol se však o deset procent zvýší. »Budeme mít více studentů, ale peněz dostaneme stejně. To znamená, že to číslo - výdaj státu na jednoho vysokoškoláka - bude příští rok samozřejmě nižší,« vysvětluje Staněk.


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:07

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze