Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Srovnávací studie Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj

Srovnávací studie Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj

Bohumil KLEPETKO, moderátor

--------------------

Hodně středoškoláků, zato míň vysokoškolsky vzdělaných lidí a taky málo peněz ve školství, tak vychází Česko ze srovnávací studie Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj. Ta porovnává vzdělanostní situaci a školské systémy ve čtyřiceti členských zemích OECD.


Ivan LUKÁŠ, redaktor

--------------------

O dvacet procent víc středoškoláků, ale o polovinu méně vysokoškoláků, než je průměr zemí OECD. V Česku má dokončenou střední školu devadesát procent lidí, v zahraničí šedesát osm. U vysokoškoláků se ale poměr obrací. V zemích pro hospodářskou spolupráci jich je přes čtvrtinu. V České republice jen třináct procent. Situace se ale má zlepšit.


Michaela KLEŇHOVÁ, Ústav pro informace ve vzdělávání

--------------------

V těchto číslech, které jsme prezentovali, se ještě nestačil plně projevit přechod z dlouhých magisterských programů na bakalářské a navazující magisterské a jednak díky tomu, že právě počet absolventů se ještě pořádně nestačil odrazit v populaci.


Ivan LUKÁŠ, redaktor

--------------------

Nepříznivé zprávy z OECD vedly k přípravě reformy českých vysokých škol. Kromě dalšího přílivu studentů se mají školy zaměřit více na bakalářské profesní studium. Reformě ale brání nízké výdaje na školství. Vysoké školy měly v příštím roce dostat stejně jako letos asi dvacet miliard. Premiér jim slíbil o půlmiliardy víc.


Václav HAMPL, rektor Univerzity Karlovy

--------------------

České vysoké školy obecně hospodaří přibližně se třetinou prostředků se srovnatelně velkými univerzitami v Evropě.


Ivan LUKÁŠ, redaktor

--------------------

Průměrné výdaje na školství jsou v Česku jen čtyři celé devět desetin procenta hrubého domácího produktu. V zemích OECD ale přes šest procent.


Dana KUCHTOVÁ, ministryně školství /SZ/

--------------------

Investice do školství a vzdělávání musí růst, také do vědy a výzkumu a platy učitelů nesmí klesnout, naopak se postupně musí zvýšit, jakmile budou rozpočty sanované.


Ivan LUKÁŠ, redaktor

--------------------

V příštích třech letech ale mají platy učitelů růst jen o jeden a půl procenta ročně. Plánovaný nárůst výdajů na školství se učitelům zdá nízký. Školské odbory už kvůli tomu před vládou demonstrovaly a uvažují i o tvrdších protestech.


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:06

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze