Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Září 2007
Dětský uzel aktuálního dokumentu Deníky komentují dění na politické scéně a školské reformy

Pět měsíců před volbou prezidenta republiky je podle komentáře dnešních Lidových novin (LN) jasné, že z ní ČSSD nevyjde lépe než minule, "kdy z Pražského hradu po zadním schodišti utíkal ponížený kandidát Miloš Zeman".

Dětský uzel aktuálního dokumentu Kuchtová: Nárůst platů o 1,5 procenta je závazný i pro školství

Ministryně školství Dana Kuchtová (Strana zelených) nehodlá žádat ministra financí Miroslava Kalouska (KDU-ČSL) o to, aby učitelům rostly platy rychleji než ostatním pracovníkům ve veřejném sektoru.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Zájem studentů o ubytování na kolejích převyšuje nabídku

Zájem studentů o ubytování na vysokoškolských kolejích stále roste a ve většině případů převyšuje kapacitu těchto zařízení. Uchazeče o ubytování láká nejen nižší cena v porovnání s podnájmy, ale i zlepšující se vybavení pokojů. Zatímco za lůžko na koleji zaplatí student v závislosti na kvalitě ubytování zhruba od 1000 do 2600 korun za měsíc, vyhovující podnájem pod 2000 až 2500 korun měsíčně nesežene.

Dětský uzel aktuálního dokumentu O koleje pražských vysokých škol je stále zájem

Pražské vysoké školy hlásí zvýšený zájem o ubytování na kolejích. Studenti se po poklesu zájmu souvisejícím se změnou dotační politiky vracejí například do ubytovacích zařízení Univerzity Karlovy v Praze (UK). Zájem o koleje mírně stoupá na Vysoké škole ekonomické (VŠE), která ale nabírá více studentů.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vysokoškoláci si musejí ve středních Čechách hledat bydlení sami

Student, který se rozhodne pro studium na některé ze středočeských vysokých škol, musí počítat s tím, že si ubytování bude muset ve většině případů shánět sám. Vysokoškolské koleje ve ve středních Čechách chybějí, v některých městech však jejich vybudování plánují. Vyplývá to z ankety ČTK.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Koleje v Hradci podražily, studenti hledají i jiný způsob bydlení

Bydlení na kolejích Univerzity Hradec Králové (UHK) zdražilo oproti loňskému roku přibližně o 15 procent. Studenti především vyšších ročníků hledají ve městě i jiné možnosti ubytování, například pronájmy větších bytů, které si shání více mladých lidí najednou, zjistila v anketě ČTK. 

Dětský uzel aktuálního dokumentu „Karlák“ přestěhujme jinam

Sloučení Thomayerovy nemocnice v Krči s IKEM, konec fakultní nemocnice na Karlově náměstí či vznik metropolitní nemocnice na Bulovce. Nápady, které se stávají stále reálnějšími. Už příští rok se zřejmě odehrají některé z nich.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Čeká nemocnice slučování nebo zánik?

Na ministerstvu zdravotnictví rozhodují o budoucnosti nemocnic v Praze. Uvažuje se o slučování i rušení některých z nich

Dětský uzel aktuálního dokumentu Rádio Česko: Bartoš připravil novelu školského zákona

Předseda školského výboru sněmovny Walter Bartoš (ODS) připravil novelu školského zákona, která má například umožnit žákům podávat si více přihlášek na střední školu. Zrušit by měla také výstupní hodnocení žáků devátých ročníků. Bartoš dnes v rozhovoru pro Rádio Česko řekl, že novelu již konzultoval v rámci ODS a s některými kolegy z koalice. Podporu chce ale ještě shánět i u levicové opozice, dodal.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Nový školní rok přinesl změny hlavně základním školám

Přes 93.000 dětí dnes přišlo poprvé do škol. Společně s žáky šestých ročníků je čeká výuka podle školních vzdělávacích programů, které si týmy pedagogů samy vytvořily. Politici přišli učitelům popřát úspěch při zavádění reformy.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Do ledna klid

Představitelé sociální demokracie se minulý týden nechali slyšet, že mají v úmyslu napadnout u Ústavního soudu (ÚS) vládní reformu veřejných financí. Za protiústavní považují například zdaňování superhrubé mzdy coby příjmu, formu přílepků k zákonu a zavádění poplatků ve zdravotnictví. Mají chystané stížnosti šanci na úspěch? Někteří renomovaní právníci to nevylučují.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Zákaz kouření v německých vlacích

Německo udělalo další krok v boji proti kouření, ode dneška si tam už ve vlaku nezapálíte. Nově se nesmí kouřit například ani v taxíku, v parlamentu, na ministerstvech, u soudů nebo na letištích. A pozor, zákaz kouření ve vlaku platí také v německých soupravách na českém území.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Americká veřejnost může vidět patrně nejslavnější kostru světa

Americká veřejnost může od pátku vidět patrně nejslavnější kostru světa. Je stará přes tři miliony let a archeologové jí dali přezdívku Lucy. Teď ji vystavuje muzeum v texaském Houstonu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Hauenštejn je rok od roku hezčí

Ještě před pár lety věděli o Horním hradu zvaném Hauenštejn jen lidé z blízké Stráže nad Ohří a pár skalních trampů. Teď do areálu z poloviny třináctého století přijíždí týdně už stovky návštěvníků. Stále více lidem stojí za to vidět, jak se na místě někdejších ruin stále zřetelněji rýsují kontury někdejší západočeské Hluboké. A kromě toho si tu lze o prázdninách víkend co víkend užívat hradní zábavy v podobě koncertů, soutěží pro děti či soubojů těžkooděnců s meči.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Čeští vysokoškoláci patří k nejskromnějším v Evropě

Nízký plat a ochota týdně hodně pracovat, tak vypadá český vysokoškolák končící studia. Vyplývá to z celoevropského průzkumu studentů ekonomických a technických fakult v letošním roce.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Školy dostanou příležitost vybudovat si vlastní tvář

Změny v českých školách se označují jako kurikulární reforma. Tento termín zavedla do české pedagogiky zejména Eliška Walterová, ředitelka Ústavu výzkumu a rozvoje vzdělávání Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Získávání klíčových kompetencí - dovedností ve školách

Klíčových kompetencí mají děti získat ve školách šest - sociální a personální, občanské, pracovní, mají se naučit, jak se učit, jak řešit problémy nebo komunikovat.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Reformní vize za miliony, ale kde nic, tu nic

Valtr Komárek v článku „Českým reformám chybí smysl“ (MFD 28. 8.) uvádí, že „již v nejranějším stadiu formulování základních záměrů a cílů každé…reformy je potřeba se opřít o dlouhodobější vizi společenského rozvoje“. Konstatuje, že politikové si případné vize subjektivizují.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Pražská VŠE zavádí program pro elitní studenty

Nechceme být pouze továrna na tituly, říkají zástupci českých vysokých škol. Na univerzity letos nastoupí rekordní počet nových studentů - sto tisíc. Jejich množství se zvyšuje každoročně. Vysoké školy se ale obávají, že to vede ke snížení kvality výuky a také k velkým rozdílům mezi absolventy. Pražská Vysoká škola ekonomická (VŠE) proto například rozjíždí program pro nejlepší studenty.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Máme moc studentů, stěžují si vysoké školy

Do prvních ročníků vysokých škol letos v Česku nastoupí rekordní počet nových studentů - sto tisíc. Univerzity si však stěžují, že z dlouhodobého hlediska může být takový nárůst spíše na škodu. Školy se bojí, že kvůli tomu, jak počet nových vysokoškoláků rok od roku roste, půjde dolů kvalita výuky a také úroveň absolventů.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Projekt rozšíření Panamského průplavu

Panama dnes odstartuje významné dílo, začne rozšiřovat průplav mezi Atlantikem a Pacifikem. Kdysi famosní dílo už totiž nedostačuje a například velké zaoceánské lodi už tam na šířku nemohou proplout.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Rektoři požádají Kuchtovou, aby hledala peníze pro vysoké školy

Rektoři požádají ministryni školství Danu Kuchtovou (SZ), aby v rozpočtu resortu hledala další prostředky pro financování vysokých škol na příští rok, řekl dnes ČTK předseda České konference rektorů Jan Hron. Kuchtová však tvrdí, že jim nebude moci vyhovět.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Pacienti s únavou: Nejsme blázni

Přišlo to ze dne na den. Tehdy dvacetiletá Vendula z Prahy se před třemi lety probudila a cítila se mnohem unavenější, než když šla spát. „Začalo to jako chřipka nebo únava po flámu. Ale nepominulo to ani po roce,“ vzpomíná Vendula.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Virtuálně proti bolesti

* Nedávno jste se vrátil z Mezinárodního fóra medicíny bolesti v Montrealu, kde se mimo jiné mluvilo o léčbě bolesti pomocí virtuální reality.

Ano, tuto práci tam prezentovala profesorka Simmondsová z McGill Univerzity. Podobný postup se používá u pacientů, kteří se léčí při poruchách pohybu, zejména po mozkových příhodách.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Půjčila mi britská vláda, říká český student na Cambridge

Studium na prestižní britské univerzitě v Cambridge dvacetiletému Vladimírovi Hanzlíkovi nespadlo do klína samo. Studium si sám vybojoval a do Británie vyrazil na vlastní pěst. »Otevře mi to dveře a možnosti, které by mi jinak zůstaly zavřené,« slibuje si od studia Vladimír Hanzlík, který v říjnu nastoupí do druhého ročníku obecné ekonomie.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Jediný žebříček českých vysokých škol je ze Španělska

Která česká vysoká škola je nejlepší? Univerzita Karlova, Masarykova univerzita a České vysoké učení technické, odpovídá žebříček Webometric, který sestavili ve Španělsku. Ten však není podle odborníků rozhodně ideální, protože se zaměřuje především na to, jak se škola prezentuje navenek, hlavně na internetu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Český žebříček? Zájem je, ale hodnocení chybí

Výběr vysoké školy v Česku je zatím stále spíše »otázkou citu« . Žebříček, který by školy a univerzity objektivně a s potřebnou autoritou srovnával podle kvality poskytovaných služeb, totiž v Česku neexistuje. HN proto přinášejí alespoň kritéria, podle nichž je možné české školy hodnotit. Vychází při tom z renomovaných zahraničních žebříčků i z konzultací s českými odborníky v oblasti vysokého školství.

Dětský uzel aktuálního dokumentu V Evropě se počet vysokoškoláků na učitele liší až třikrát

Až třikrát se mohou mezi evropskými zeměmi lišit počty akademických pracovníků připadajících na jednoho vysokoškoláka. Výrazně se liší množství financí od státu do vysokých škol, přičemž Česko se řadí pod průměr. Vyplývá to ze zprávy organizace Eurydice a evropského statistického úřadu Eurostat.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Plzeň od pátku ovládne týdenní akce Dny vědy a techniky

Nejrůznější technické stroje a zařízení se už v pátek objeví na více než 40 místech v centru Plzně. Při týdenní akci Dny vědy a techniky v Plzni si budou moci dospělí i děti sednout na fakírskou sedačku, osahat si na vlastní kůži 15.000 voltů, naprogramovat jednoduchou aplikaci elektrického pohonu, prohlédnout si mikrostrukturu látek, funkční model atomové bomby a další.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Univerzitní nemocnice vzniklé z fakultních by měly být "akciovky"

Budoucí univerzitní nemocnice, na které se mají změnit fakultní nemocnice, by měly fungovat nejspíš jako akciové společnosti. Počítá s tím připravovaný zákon, který dnes novinářům představil náměstek ministra zdravotnictví Marek Šnajdr. V ČR nyní funguje 11 fakultních nemocnic, jako státní příspěvkové organizace je řídí ministerstvo.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Deníky komentují postup Kuchtové a demonstraci učitelů

Ministryně školství Dana Kuchtová se ve své funkci trápí a na svěřenou agendu nestačí. Myslí si to komentátor Lidových novin (LN), podle nějž Kuchtová udělala "amatérskou chybu". Minulý týden totiž podepsala smlouvu s agenturou CzechInvest, kterou chtěla zapojit do rozhodování o evropském operačním programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Před úřadem vlády dnes demonstrovalo asi 400 školských odborářů

Před úřadem vlády v Praze dnes odpoledne demonstrovalo asi 400 školských odborářů proti údajnému snižování výdajů na školství. Pokud vláda schválí návrh rozpočtu pro příští rok, chtějí v protestech pokračovat. Podle premiéra Mirka Topolánka jde o zbytečný protest. Ministryně školství Dana Kuchtová (Strana zelených) už dříve řekla, že akci odborářů nepovažuje za přiměřenou. Vláda dnes rozhodnutí o rozpočtu odložila na příští týden.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Kuchtová: CzechInvest o operačním programu nebude rozhodovat

Agentura CzechInvest nebude nijak zapojena do rozhodování o evropském operačním programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost, ujistila dnes sněmovní školský výbor ministryně školství Dana Kuchtová (SZ). Jeho členům vysvětlovala, jak ministerstvo školství postupuje při řízení dvou operačních programů.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Jsem úspěšný a toužím po změně

Téměř polovině obyvatel Česka jejich manželství zkrachuje a končí rozvodem. V tomto ohledu je Česko v Evropě nadprůměrné. Počet rozvodů se v posledních letech zvýšil. Ještě v roce 1975 skončila rozvodem jen necelá třetina manželství.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Nejvíce chalup je v pohraničí

Byt ve městě máte, už chybí jen chalupa. DRUHÉ BYDLENÍ se v Česku často dědí, kupuje se a zase prodává, ale staví se také úplně nové.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Je to bordel, ušklíbali se Češi demonstrující proti islámu

Hrstka demonstrujících proti desítkám novinářů a stovkám policistů. Tak vypadala včera v poledne v Bruselu demonstrace, která měla být největší akcí proti »zaplavení Evropy islámem«, ale nakonec se změnila spíš v neorganizovanou frašku.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Belgická policie zatkla dva Čechy při demonstraci neonacistů

Jen desítky lidí namísto očekávaných 20 tisíc se včera v Bruselu zúčastnily zakázané demonstrace proti šíření islámu v Evropě. Belgická policie několik osob zatkla, mezi nimi dva Čechy a také čelné politiky některých evropských pravicově populistických stran, jež akci pořádaly.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Češi získali ve Vietnamu zakázky za 70 miliard

České firmy včera se zástupci vietnamských společností podepsaly sedm kontraktů v hodnotě přes 3,5 miliardy dolarů (69 miliard korun). Největší zakázkou je stavba černouhelné elektrárny ve Vietnamu v hodnotě přes tři miliardy dolarů, na které se bude podílet Škoda Praha, dceřiná společnost ČEZ. Dohody byly podepsány v Praze na Česko-vietnamském podnikatelském a investičním fóru.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Některým živočišným druhům hrozí vyhynutí

Život na Zemi je ve vážném ohrožení. Letošní Červená kniha Mezinárodního svazu pro ochranu přírody varuje: Více než šestnácti tisícům živočišných druhů hrozí vyhynutí. Ve srovnání s loňským rokem jich na seznamu přibylo víc než dvě stě. Autoři Červené knihy přitom přiznávají, že čísla mohou být ještě vyšší.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Mírnějí tresty pro pěstitele marihuany pro vlastní potřebu

Je polovina září a pro české pěstitele marihuany to znamená jediné - blíží se jim doba sklizně. Zároveň tím pro ně vrcholí nebezpečná hra na policisty a zločince. Ti, kteří pěstují marihuanu jen pro svou potřebu, by si ale mohli už brzdy oddechnout. Připravovaný trestní zákon totiž počítá právě pro její konzumenty s lehčími tresty.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Přijely fotografie, které vyhrály World Press Photo

Po sedmnácté se v Česku představí prestižní přehlídka světové novinářské fotografie World Press Photo. Jde o snímky, které fotoreportéři ze všech koutů planety pořídili během roku 2006. Obrazovou kroniku loňských událostí si lidé mohou ode dneška do 7. října připomenout tradičně v pražském Karolinu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Nejen stinné tváře světa

Už sedmapadesátého ročníku World Press Photo se zúčastnilo 4460 fotografů ze 124 zemí světa, kteří nabídli bezmála 80 tisíc převážně digitálních snímků. Poroty ocenily v deseti kategoriích 60 autorů z 23 zemí. Cení se reportážní pohotovost, celková kompozice, technická stránka snímků, estetická úroveň, schopnost zaujmout sdělením a pochopitelně obsah zachycených okamžiků či situací.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Maturita má mít dvě úrovně

Jsem pro maximální možnost volby - předmětů i náročnosti zkoušky, říká ředitel CERMATu Pavel Zelený

Dětský uzel aktuálního dokumentu Kuchtová:Ještě je naděje, že bude program výzkum a vývoj schválen

Podle ministryně školství Dany Kuchtové (SZ) je stále naděje, že operační program Výzkum a vývoj pro inovace může být Evropskou komisí schválen ještě letos. Musí se však urychleně do poloviny října dokončit. Milena Vicenová, která se vyjednáváním operačních programů zabývá, dnes ale ČTK řekla, že šance na perfektní dopracování programu do 15. října je spíše teoretická.

Dětský uzel aktuálního dokumentu LN: Školy a vědci nedostanou peníze z EU

Školy a vědci příští rok nedostanou peníze, které jim měla poskytnout Evropská unie v rámci programu Výzkum a vývoj pro inovace. Zástupcům Evropské komise se nelíbilo, že české ministerstvo školství stále mění tým lidí, který má program na starosti.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Tisk komentuje otřesenou pozici ministryně školství Kuchtové

Dnešní tisk se zamýšlí nad otřesenou pozicí ministryně školství Dany Kuchtové (Strana zelených), která údajně pochybila v přípravě operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace a ohrozila tak přísun peněz z Bruselu pro českou vědu. Podle komentátora Práva Kuchtová sama nezavinila, že příprava operačního programu ohrožuje přísun peněz z Bruselu pro českou vědu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Kuchtová vede ministerstvo školství necelých devět měsíců

Necelých devět měsíců zatím strávila bývalá ekologická aktivistka a místopředsedkyně Strany zelených Dana Kuchtová (46) v křesle ministryně školství. Nyní je ale její postavení v čele ministerstva ohroženo, a to zejména kvůli problémům se získáváním peněz z evropských fondů. Postup ministerstva, který údajně ohrozil čerpání téměř 130 miliard korun, kritizovala v posledních týdnech hlavně šéfka poslaneckého klubu KDU-ČSL Michaela Šojdrová.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Rozloučí se s docentem Kohoutem

Plzeň/ Poslední rozloučení s docentem a bývalým šéfem Kliniky pracovního lékařství Josefem Kohoutem, který zemřel ve věku 71 let, se koná v sobotu na Ústředním hřbitově v Plzni. Docent Kohout byl legendou i na Lékařské fakultě UK v Plzni. A to například i tím, že měl paměť na studenty. Pamatoval si prý podle jména úplně všechny i ty, které učil před lety.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Budil má potvrzeno, prý neopisoval. Pochyby zůstávají

Studenti Západočeské univerzity v Plzni si po pátečním verdiktu etického panelu své univerzity mohou říct: Opisovat se může, jen je potřeba to dobře vysvětlit. Tamní prorektor Ivo Budil několik měsíců čelil závažnému obvinění z plagiátorství. V pátek však etický panel rozhodl, že se Budil žádného nepoctivého opisování nedopustil. A to navzdory přesvědčivým důkazům a názorům řady odborníků.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Co zahubilo dinosaury

Do Země narazil velký asteroid. Žhavý materiál vyvržený z místa dopadu a roznesený po celé planetě způsobil globální požáry, později na týdny až měsíce zastínil Slunce. Planeta se ochladila. Dinosauři a další živočišné druhy vyhynuli. Co předcházelo této 65 milionů staré vesmírné události? Odkud přilétla smrtící planetka?

Dětský uzel aktuálního dokumentu Topolánek Kuchtovou neodvolá, problém podle něj zdědila

Premiér Mirek Topolánek (ODS) zatím neodvolá ministryni školství Danu Kuchtovou (SZ). Novinářům dnes řekl, že zásadní problém s přípravou programů pro čerpání evropských fondů vznikl už za vlády sociální demokracie. Na Kuchtové podle něho nyní je, aby čerpání peněz zajistila.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vysoké školy mají od Topolánka přislíbené další finance

Vysoké školy mají na příští rok přislíbeno dalších půl miliardy korun. Premiér Mirek Topolánek jim dnes oznámil, že se mu podařilo tyto finance zajistit, uvedlo ve svém prohlášení předsednictvo České konference rektorů. Podle něj však na zachování současné úrovně financování školám stále 0,7 miliardy chybí.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Ministerstvo školství přepracovalo program na čerpání peněz EU

Tým ministryně školství Dany Kuchtové (SZ) přepracoval přes víkend návrh evropského operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace podle připomínek rady vlády pro výzkum a vývoj. Ministerstvo předalo dnes dopoledne dokument k auditu firmě PricewaterhouseCoopers.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Stipendia: máte nárok na peníze?

Ať bydlíte na koleji nebo na privátě, bude vás to něco stát. Počítat byste měli měsíčně se dvěma až pěti tisíci korunami, podle kvality ubytování. Část peněz však můžete dostat do své peněženky zpátky. Stačí, když si ve škole zažádáte o ubytovací stipendium. A ani nebudete muset nikomu vysvětlovat, jestli peníze použijete na kolejné, na zaplacení podnájmu nebo třeba na dopravu z domova do školy. Studenti jej obvykle dostávají zpětně jednou za čtvrt roku.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Je výhodnější kolej, či pronájem?

Někdo si nemůže vynachválit kolej, jiný privát. Co student, to jiná zkušenost i názor. Co byste měli vědět, NEŽ SE NASTĚHUJETE do jednoho nebo druhého? Asi hlavní roli v rozhodování, jestli svoje studentská léta strávit na koleji nebo v soukromí, hrají finance. Zatímco za studentskou ubytovnu zaplatíte okolo dvou tisíc korun měsíčně, u pronájmu musíte ve většině českých univerzitních měst počítat s dvojnásobkem.

Dětský uzel aktuálního dokumentu O vysokoškolské koleje v metropoli je stále zájem

Pražské vysoké školy hlásí zvýšený zájem o ubytování na kolejích. Studenti se po poklesu zájmu souvisejícím se změnou dotační politiky vracejí například do ubytovacích zařízení Univerzity Karlovy v Praze (UK). Zájem o koleje mírně stoupá na Vysoké škole ekonomické (VŠE), která ale nabírá více studentů. Více studentů než loni se chce ubytovat i na kolejích Českého vysokého učení technického v Praze (ČVUT).

Dětský uzel aktuálního dokumentu V Česku má diplom stále o polovinu méně lidí než v zemích OECD

Populace vysokoškolsky vzdělaných obyvatel v Česku mírně vzrostla, stále je však mezi Čechy o polovinu méně lidí s diplomem, než činí průměr zemí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Zatímco vysokou školu průměrně absolvuje každý čtvrtý obyvatel OECD, v Česku tvoří podíl vysokoškoláků v populaci 13 procent.

Dětský uzel aktuálního dokumentu OECD zdůraznila význam rozvoj vysokého školství pro zaměstnanost

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) dnes zdůraznila význam rozvoje vysokoškolského vzdělání pro zaměstnanost, a to i těch, kdo vysokou školu neabsolvují. V rozsáhlé studii uvedla, že rozvoj vysokoškolského vzdělání neohrožuje vyhlídky zaměstnanosti méně kvalifikovaných, ale nepochybně je zlepšuje a že obavy z vytlačení méně kvalifikovaných z pracovního trhu v důsledku tohoto rozvoje nejsou oprávněné.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Ministerstvo představilo hlavní obrysy reformy vysokého školství

V České republice by podle plánů ministerstva školství mělo vzniknout více profesně zaměřených vysokých škol s bakalářským studiem. Změnit by se měl také systém řízení a financování vysokých škol. Studenti by mohli platit takzvané odložené školné, zároveň by ale měli přístup ke státní podpoře.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Ceny pro mladé evropské vědce

Ve španělské Valencii se včera rozdělovaly ceny Evropské unie v soutěži mladých vědců. Mezi soutěžícími se na jedno z předních míst dostala také česká zástupkyně Eva Černohorská, v současné době posluchačka Matematicko-fyzikální fakulty UK.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Do Česka přijede princezna Anna

Britská princezna Anna přijede mezi 14. až 16. říjnem na návštěvu České republiky. Informaci včera potvrdily Buckinghamský palác v Londýně a britské velvyslanectví v Praze. Dcera královny Alžběty má v plánu setkání s prezidentem Václavem Klausem a návštěvu 117. ročníku dostihového závodu Velká pardubická. Zavítá pravděpodobně také do některé z charitativních organizací. Princeznin přesný program se připravuje, uvedlo velvyslanectví.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Loupili dobyvatelé i osvoboditelé

Ďáblova bible je jen nepatrným zlomkem cenností, které si armády dobyvatelů, ale i osvoboditelů v Českém království a poté i v Československu nakradly. Jan B. Uhlíř z Vojenského historického ústavu zmiňuje dosud zcela neznámou loupež, kterou se mu s kolegy podařilo zmapovat až v těchto dnech.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Nultý ročník není hloupost

Nevzali vás na vysokou? A zkusíte to za rok znovu? Využijte poslední MOŽNOST PŘIHLÁSIT SE do nultého ročníku a důkladně se připravit na přijímačky. Celoroční denní přípravné kurzy pořádají soukromé vzdělávací agentury nebo přímo vysoké školy. Probíhají v dopoledních a odpoledních hodinách a studenti v nich důkladně proberou látku potřebnou k přijímacím zkouškám, pronikají do základů zvolených oborů a nacvičují přijímací testy.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Proč zachránit jednu nemocnici

Před několika týdny psala MF DNES o reorganizaci pražského zdravotnictví.

Mám k tomuto tématu pár poznámek. Začal bych situací, která nastala v Amsterdamu, kde byla před mnoha lety zrušena v centru města nemocnice a byly vybudovány moderní nemocnice na periferii.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Zrušit naši nemocnici? O tom nic nevím

První lékařská fakulta Univerzity Karlovy spolu s Všeobecnou fakultní nemocnicí vytváří pedagogickozdravotnický komplex, který je největší vědecko-výzkumnou základnou v oblasti medicíny v České republice. Je zde poskytována komplexní a špičková medicína nejen Pražanům, ale obyvatelům celé republiky díky úzkému propojení fakulty a Všeobecné fakultní nemocnice – teoretických a klinických pracovišť.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Čeští studenti uspěli v soutěži Imagine Cup 2007

Projekt SilentBooks studentů Vysokého učení technického v Brně bude jednou možná pomáhat neslyšícím v cestě za vzděláním. Systém, který mění textové informace v gesta znakové řeči, vznikl v rámci soutěže Imagine Cup 2007 jako reakce na zadání: „Představte si svět, v němž technologie zpřístupňují vzdělávání všem.“

Dětský uzel aktuálního dokumentu Srovnávací studie Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj

Hodně středoškoláků, zato míň vysokoškolsky vzdělaných lidí a taky málo peněz ve školství, tak vychází Česko ze srovnávací studie Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj. Ta porovnává vzdělanostní situaci a školské systémy ve čtyřiceti členských zemích OECD.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Stát dává na vysokoškoláka méně než dříve, říká OECD

Do jednoho studenta české vysoké školy stát v roce 2004 investoval o celých jedenatřicet procent méně peněz než do jeho staršího kolegy v roce 1995. V mezidobí se totiž podle nové studie OECD rapidně zvýšil počet českých vysokoškoláků, zatímco objem peněz, které vysoké školy dostávají, se zvýšil několikanásobně méně.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vysokoškoláků stále přibývá

Pospícháme pomalu. Tento popis se na Česko hodí. Tedy alespoň co se týká zvyšování počtu lidí s vysokoškolským vzděláním. Diplom s titulem má nyní doma 13 procent Čechů. Mezi mladšími lidmi do 34 let je to dokonce ještě o procento více. Tato země přitom dlouhodobě patří k těm, kde žije vysokoškoláků nedostatek. Ještě před dvěma lety jich bylo jen dvanáct procent. Světový průměr je přitom kolem 25 až 30 procent.

Dětský uzel aktuálního dokumentu V Česku umírá po porodu minimum dětí

Lékaři pracující v porodnicích se k porodům doma nestavějí příliš pozitivně. Česká gynekologická a porodnická společnost je nedoporučuje, a má pro to své důvody. „Několik plánovaných domácích porodů nedávno odvedených porodními asistentkami bylo doprovázeno vážnými komplikacemi, které se dokonce projednávaly na ministerstvu zdravotnictví,“ konstatuje MUDr. Zdeněk Hájek, vedoucí porodnické části Gynekologickoporodnické kliniky 1. lékařské fakulty v Apolinářské ulici.

Dětský uzel aktuálního dokumentu POZVÁNKY

Veřejnou přednášku na téma „Skupinová psychoterapie a zotavování se ze závislosti“ pořádá dnes 1. lékařská fakulta UK. Od 15 hodin promluví americký psychiatr a psychoterapeut Jeffrey D. Roth. Přednáška bude tlumočena do češtiny, vstup zdarma. Akce se koná v budově 1. LF UK, Na Bojišti 3 v Praze.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Dohady nad novelou silničního zákona

Expertní skupina svolaná ministerstvem dopravy se počátkem října začne zabývat změnami v silničním zákoně. Impulsem k ustavení skupiny byla zpráva Centra dopravního výzkumu. To dospělo k závěru, že problémy na silnicích trvají, policejních hlídek je málo a vymahatelnost zákona je špatná. Expertní skupina má do konce roku najít recept, jak to zlepšit.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Státníci jednali o změnách klimatu

Za posledních sto let se průměrná teplota na Zemi zvýšila o šest desetin stupně Celsia. Hladina moří stoupla o deset až dvanáct centimetrů. Čtyřicet procent arktického ledu zmizelo a tají i ledovce vysokohorské. Podle většiny vědců za tím vším stojí člověk a jeho chování. Generální tajemník OSN Pan Ki-mun proto vybízí státy, aby si rychle začaly hledět světového klimatu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Budoucí fungování univerzit a výzkumných ústavů

Premiér Mirek Topolánek dnes obvinil média z vydírání, korupce a msty. Na pravidelném brífinku prohlásil, že píšou na objednávku ČSSD. "Z mediálního prostředí se stává opravdu žumpa," připomněl slova svého předchůdce ve Strakově akademii Miloše Zemana. Soudit se podle něj nemá cenu, protože případná omluva nemá patřičný dopad.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Proč se ve vodě scvrkne kůže na prstech?

Proč máme scvrklou kůži na prstech, když jsme dlouho ve vodě? Otázku poslala čtenářka z Náchodska. Odpovídá profesor Petr Arenberger, přednosta Dermatovenerologické kliniky 3. lékařské fakulty UK: Kůže je jedním z největších orgánů lidského těla. Chrání rovnováhu vnitřního prostředí organismu před zevními vlivy, ale zároveň musí s vnějším prostředím komunikovat, vyměňovat si s ním látky a informace.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Lékařská fakulta znovu otevře obor všeobecná sestra

Od příštího školního roku by měli na Lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Plzni opět po dvou letech otevřít bakalářský obor všeobecná sestra, který zájemci mohou nyní v Plzni studovat jen na soukromé škole Ilony Mauritzové. Zde musí ovšem zaplatit školné kolem 30 tisíc korun za rok.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Milan Lukeš zemřel po těžké nemoci

Bývalý ministr kultury a místopředseda vlády České republiky Milan Lukeš zemřel po těžké nemoci v noci na dnešek. Bylo mu třiasedmdesát let. Lukeš působil mimo jiné téměř čtyřicet let jako historik a překladatel na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Zemřel bývalý ministr kultury Milan Lukeš

Zemřel bývalý ministr kultury Milan Lukeš. První polistopadový šéf resortu kultury se dožil sedmdesáti tří let. Milan Lukeš byl historik, překladatel a divadelní kritik. V šedesátých letech řídil časopis Divadlo. Téměř čtyřicet let byl profesorem na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Zemřel Milan Lukeš, teatrolog a bývalý ministr

Po těžké nemoci zemřel v noci na sobotu bývalý český ministr kultury a místopředseda vlády, divadelní kritik a teoretik Milan Lukeš. Bylo mu 73 let. Špičkový teatrolog, historik a překladatel Lukeš působil téměř čtyřicet let na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, kde byl profesorem. V 60. letech řídil redakci časopisu Divadlo.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Nejradši se někam zavřu a počítám

Láká věda dnešní mladou generaci? Velmi. Ve španělské Valencii, v Muzeu vědy prince Filipa, to bylo tento týden vidět na každém kroku. V soutěži EU pro mladé vědce se tu utkalo 121 vědeckých nadějí z celé Evropy. Byly mezi nimi i ČTYŘI TALENTY Z ČESKÉ REPUBLIKY. Jeden získal 3. cenu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Stovka osobností bojuje proti poklesu vzdělanosti

Vysokoškolští pedagogové a vědci varují před poklesem úrovně vzdělanosti. Podle nich se na řadě škol soustavně snižují požadavky na znalosti a dovednosti. Zpochybňuje se role paměti ve vzdělávání, smysl výchovy ke kázni a společenskému chování, důležitost osobního úsilí a význam zodpovědnosti, uvádí se ve výzvě, kterou podepsala stovka osobností.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Medvědí služba Václavovi

Na Fakultě sociálních věd pražské Univerzity Karlovy probíhá seminář o svatém Václavovi a svatováclavských tradicích a už samotné okruhy témat ukazují, jak problematickou postavu z českých dějin si v roce 2000 vybral parlament pro nový státní svátek. Studenti si mají mimo jiné připomenout, jak se kníže Václav měnil v průběhu dějin ze světce ve vlastence, ale také v kolaboranta.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Samice Kamba je znamenitý stratég

Gorily horské, na rozdíl od šimpanzů, žerou většinou listy a stonky. Tato potrava je bohatá na celulózu, ale obsahuje málo cukrů, škrobů a dalších živin. Proto musí žrát hodně, což jim zabere mnoho času a pak musí potravu dlouho trávit, aby celulózu přeměnily na živiny. Na rozsáhlejší komunikaci proto nemají tolik času.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Konference na UK: opice i spiritualita

Dnes začala na Katolické teologické fakultě Univerzity Karlovy třídenní mezinárodní konference o spiritualitě. Duchovno proberou akademici ze všech stran. Kromě teologů vystoupí na konferenci, jejímž jednacím jazykem je angličtina, i odborníci z oblasti psychologie, psychiatrie nebo medicíny. Konferenci pořádají Českomoravská psychologická společnost, Psychologický ústav Akademie věd ČR a Katolická teologická fakulta UK.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Transfuze proti rakovině?

Rozšířenou metodu přenosu imunitních buněk, ale s netradičními hráči, chce využít nový postup proti rakovině. Americké úřady schválily klinické zkoušky pro netradiční postup léčby nádorů. Výzkumníci z Wake Forest University of Medicine v Severní Karolíně chtějí nemocným dodávat buňky imunitního systému od osob, které vykazují zvýšenou odolnost proti rakovině.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Počet obyvatel České republiky nadále stoupá

Počet obyvatel České republiky opět stoupl. Za poslední půlrok u nás přibylo skoro třicet devět tisíc lidí. Tyto předběžné údaje zveřejnil Český statistický úřad. Česko tak má v současné době přes deset milionů tři sta dvacet tisíc obyvatel. Čísla statistiků jsou optimistická. Roste porodnost a lidé umírají později. Jak dlouho může tato situace trvat?

Dětský uzel aktuálního dokumentu Studentská sdružení mění fakultní svět

Ze středních škol jsou studenti zvyklí na studentské rady, které se, často neúspěšně, perou o hlas u ředitele školy. Na fakultách vysokých škol fungují akademické senáty, jejichž pravomoci jsou omezeny zákonem. Je to tak i na Fakultě sociálních věd UK. Existují však i jiné, legislativně nezakotvené instituce - studentské samosprávy.

Dětský uzel aktuálního dokumentu VŠ v zahraničí: aktuální stipendia

Pro studenty VŠ a VOŠ je dnes běžné strávit alespoň jeden semestr v zahraničí v rámci pobytů dotovaných z vládních stipendií či programů Evropské unie. „Pro roční studium ve francouzském Aix-en-Provence na Institutu politických věd mě vybrala Fakulta sociálních věd UK. Pobyt byl financován z fondů EU a zaštítěn programem Socrates Erasmus,“ řekla Právu studentka Kateřina Srbková.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Rozhovor s ministryní Danou Kuchtovou
Dětský uzel aktuálního dokumentu Ministerstvo zvažuje školné už v roce 2010

Veřejné vysoké školy už nebudou zadarmo. Studenti budou platit odložené školné. To budou splácet poté, co školu absolvují a dosáhnou průměrného příjmu. Tento návrh obsahuje první verze Bílé knihy terciárního vzdělávání, kterou ministerstvo školství představilo tento týden v Senátu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu MfD: Topolánek napsal Kuchtové ostrý dopis s ultimátem

Premiér Mirek Topolánek (ODS) podle Mladé fronty Dnes (MfD) poslal ministryni školství Daně Kuchtové (Strana zelených) "ostrý dopis" s ultimátem. Podle něj mu musí do 4. října odpovědět na otázky týkající se přípravy operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace, který může české vědě přinést až 68 miliard korun z EU.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Výzva pedagogů a vědců týkající se úrovně vzdělání v ČR

Výzva vysokoškolských pedagogů, vědců a umělců, v níž varují před poklesem úrovně vzdělanosti. Text sestavil Jindřich Bečvář z Matematicko-fyzikální fakulty Karlovy univerzity, k dispozici je na stránkách fakulty.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Osobnosti varují před poklesem úrovně vzdělanosti

Vysokoškolští pedagogové a vědci varují před poklesem úrovně vzdělanosti. Podle nich se na řadě škol soustavně snižují požadavky na znalosti a dovednosti. Zpochybňuje se role paměti ve vzdělávání, smysl výchovy ke kázni a společenskému chování, důležitost osobního úsilí a význam zodpovědnosti, uvádí se ve výzvě, kterou podepsala stovka osobností.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Topolánek bude opět řešit Kuchtovou a evropské fondy

Ministryně školství Dana Kuchtová (SZ) má ve vládě stále vratkou pozici. Premiér Mirek Topolánek (ODS) dnes novinářům řekl, že se bude muset vrátit k tomu, jak její úřad připravil program Výzkum a vývoj pro inovace na čerpání peněz z evropských fondů. Naznačil, že se nepodaří program připravit tak, aby mohl být schválen v nejbližší době.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Kvalita dalšího vzdělávání by měla v budoucnu stoupnout

Česko patří v Evropské unii mezi země s nejnižší mírou dalšího vzdělávání. Pomoci motivovat lidi, aby se učili i po opuštění školních lavic, má projekt Kvalita v dalším profesním vzdělávání, který má na starosti Národní vzdělávací fond (NVF) a další partneři. Jeho cílem je sjednocení úrovně vzdělávacích institucí, lektorů a vzdělávacích programů, řekl ČTK Zdeněk Palán z NVF.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Nástupce Kuchtové 7. října potvrdí republiková rada zelených

O nástupci ministryně školství Dany Kuchtové (SZ), která v úterý oznámila svou rezignaci, rozhodne republiková rada zelených 7. října. Kuchtová předpokládá, že demisi předá premiérovi Mirku Topolánkovi příští týden a do dvou týdnů ji bez problémů přijme prezident Václav Klaus. Řekla to dnes v rozhovoru pro ČTK. 

Dětský uzel aktuálního dokumentu Deníky komentují ohlášenou rezignaci ministryně Kuchtové

Komentáře dnešních listů se shodují v tom, že po ohlášeném odchodu Dany Kuchtové (Strana zelených) z funkce ministryně školství se otazník vznáší především nad ministrem pro místní rozvoj a předsedou lidovců Jiřím Čunkem, který byl také velmi kritizován za špatné využívání fondů EU. Někteří komentátoři si ale myslí, že Čunek o ministerské křeslo nepřijde.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Topolánek nečeká, že by Kuchtová zahájila další výměny ministrů

Premiér Mirek Topolánek (ODS) nepředpokládá, že by demise ministryně školství Dany Kuchtové (SZ) odstartovala další změny v jeho vládě. I podle šéfky poslaneckého klubu KDU-ČSL Michaely Šojdrové, která Kuchtovou za problém s čerpáním evropských fondů kritizovala, zůstane ministerstvo školství zeleným.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Problémy s přípravou na čerpání peněz z unie nemá jen MŠMT

Jeden ze dvou operačních programů pro čerpání peněz z evropských fondů z dílny ministerstva školství sice mezi českými programy patří k těm horším a jeho schválení se může zpozdit, s podobnými problémy se ale potýkají i některé další programy z jiných resortů. Vyplývá to z vyjádření dvou na sobě nezávislých zdrojů z unijních institucí, s nimiž ČTK mluvila. U druhého z programů MŠMT je pak vysoce pravděpodobné, že bude ještě do konce roku schválen.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Sněmovna schválila novelu, která má usnadnit studium cizincům

Cizinci v České republice by mohli brzy získat lepší přístup ke vzdělání. Za stejných podmínek jako čeští žáci a studenti by měli chodit do škol nejen občané EU, ale i lidé s povolením k pobytu nad 90 dní. Základní školu by pak mohli navštěvovat i potomci cizinců, kteří žijí v ČR nelegálně.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Kopicová: Příprava programů se odchodem Kuchtové zřejmě nezdrží

Příprava operačních programů by se rezignací Dany Kuchtové (SZ) na ministerské křeslo zdržet neměla, urychlit se však už zřejmě nedá. ČTK to dnes řekla její předchůdkyně Miroslava Kopicová, která se na vyjednávání programů v Evropské komisi podílí. Podle ní by však určitě bylo dobré, kdyby se nástupce Kuchtové, která dnes oznámila záměr odstoupit právě kvůli napětí kolem čerpání evropských fondů, našel rychle.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vědci mají strach ze snižování vzdělanosti, důvodů je více

Mnoho vysokoškolských pedagogů a vědců se připojilo k výzvě, která varuje před poklesem úrovně vzdělanosti. Podle ní se v řadě škol stále snižují požadavky na znalosti a dovednosti. Osobnosti, které svůj podpis připojily, mají obavu zejména ze špatného směřování nebo výkladu školské reformy. Někteří však ze současného stavu viní také nedostatek financí nebo povrchnost médií.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Plzeňan mistrem ČR v dog-trekkingu

Mistrem ČR v dog-trekkingu, extrémním kynologickém vytrvalostním sportu, se stal Plzeňan Ivan Ulč, student 3. ročníku 2. LF UK v Praze, ve své věkové kategorii. Dog-trekking patří mezi tvrdé vytrvalostní orientační závody do 100 km pro muže se psem.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Proč se Číňan fotí v pampeliškách?

Dokumentární detektivka Ztracená dovolená získala Křišťálový glóbus za nejlepší celovečerní dokument na letošním karlovarském festivalu. Zařadila se tak mezi nejúspěšnější české filmy poslední doby. Režisérka Lucie Králová (29) svým snímkem dokazuje, že dokument může mít napětí, humor a silnou pointu stejně jako hraný film. Ne-li lepší. Ztracená dovolená dnes zahajuje putovní přehlídku Střední Evropa 2007, od 10. října pak bude v distribuci.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Přímá volba prezidenta

Přímá volba prezidenta, to je téma, se kterým čeští politici přicházejí téměř pravidelně. Dnes bychom se od nich mohli dozvědět něco konkrétního. Na konferenci v Senátu by zástupci parlamentních stran měli říct, jak konkrétně by přímá volba prezidenta měla podle jejich představ vypadat.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Zelení hledají nástupce Dany Kuchtové

Strana zelených chce do 7. října navrhnout toho, kdo by mohl nahradit ministryni školství Danu Kuchtovou. Republiková rada dosud za ministryní stála, ale Dana Kuchtová včera oznámila rezignaci kvůli sporům o peníze z evropských fondů. Strana ve vládní koalici zůstává, i když někteří zelení jsou proti.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Změny ve vysokém školství

Vzdělání je zcela rozhodující předpoklad budoucí prosperity. Tuto známou pravdu nám opakují experti i politici tak často, že jsme už přestali vnímat, že právě ve vzdělanosti Česko zaostává, a že se s tím ve skutečnosti nic nedělá. Začátek dalšího pokusu, jak učinit z Česka vzdělanostní ekonomiku, zaznamenal magazín Zaostřeno na finance, který Český rozhlas 6 připravuje společně s deníkem Aktuálně.cz.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Ministra hledají zelení hlavně na univerzitách

Nového ministra školství za Danu Kuchtovou teď hledá Strana zelených především mezi akademiky. Padají jména typu bývalé rektorky Univerzity Palackého v Olomouci Jany Mačákové, bývalého rektora Univerzity Karlovy Ivana Wilhelma a ve hře má být podle informací MF DNES i jeden z expertů z Jihočeské univerzity. Z jakých kruhů má vzejít nástupce Dany Kuchtové, která oznámila rezignaci, včera MF DNES potvrdilo několik zdrojů z vládní koalice.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Sázky na Fermata nebereme

Zhruba dvě stovky matematiků bez dechu sledovaly tabuli. Pouhá čtvrtina z nich se však dokázala v záplavě řeckých symbolů a složitých výpočtů zcela orientovat. Ostatní jen doufali, že se stanou svědky události vpravdě historické.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Projekt Otevřená věda

Dnešní profil je, řekněme, o mladé nadějné krvi naší vědy. Právě dnes totiž končí po více než dvou letech projekt Otevřená věda, který dal šanci nadějným mladým středoškolákům.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Dvanáct účinných zbraní proti myším

Chci se zbavit myší - řeknete prodavači v drogerii, hobbymarketu, zahrádkářských potřebách či zahradnickém centru. Pravděpodobně vám nabídne několik možností pro boj s hlodavci.

Dětský uzel aktuálního dokumentu UK pořádá odborný seminář o změnách klimatu

Karlova univerzita pořádá odborný seminář o změnách klimatu. Diskusi se světovými odborníky sleduje v pražském Karolinu Veronika Švihelová. Veroniko, dobré poledne. Kteří vědci na seminář přijeli a jak se debata vyvíjí?

Dětský uzel aktuálního dokumentu Přijde Zlatuška, Korbel, či Jacques?

Kdo nahradí v čele ministerstva školství Danu Kuchtovou? Zatím je pravděpodobné, že se křesla ve vládě prohazovat nebudou a školství povedou opět zelení.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Nové knihy

Zuzana Grofová Kniha je ucelená publikace zaměřená především na praktické provádění nutriční podpory v lůžkových i ambulantních zařízeních a domácí péči. Kniha je určena sestrám pracujícím na lůžkových odděleních i ambulancích, léčebných i sociálních ústavech, v komunitní péči, poskytovatelům služeb domácí péče, všem zájemcům širší veřejnosti zejména během péče o blízké osoby.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Topolánkovi došla trpělivost, Kuchtová musela pryč

Kdo to vlastně dotlačil ministryni školství Danu Kuchtovou k rezignaci? Nejspíš nikdo, pokud tedy mluví premiér Mirek Topolánek a předseda zelených Martin Bursík pravdu. »Téma otevřel pan premiér žádostí o vyjádření Strany zelených k návrhu na odvolání paní ministryně Dany Kuchtové,« řekl včera Bursík.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Ministryně školství Dana Kuchtová odstupuje z funkce

Ministryně školství Dana Kuchtová oznámila svou rezignaci. Jak uvedla, nevidí možnost, jak napravit chyby způsobené jejími předchůdci v čele resortu, zdůraznila ale, že by zelení měli zůstat v koalici. Dana Kuchtová v posledních dnech čelila tlaku kvůli čerpání peněz z evropských fondů a včera začal premiér Topolánek nahlas mluvit o jejím odvolání.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Čerpání peněz z fondů Evropské unie

Začíná pravidelný diskusní pořad Studio STOP, pokud možno ničím nerušený poslech vám přeje Petr Hartman. Česká republika se ani po více než třech letech od vstupu do Evropské unie nenaučila pořádně čerpat peníze z příslušných fondů. Svědčí o tom například objem financí, které z Unie do České republiky za tři roky dorazily. Částka byla údajně třetí nejnižší hned po Kypru a Lotyšsku, alespoň podle jedné statistiky, druhá zase uvádí, že dokonce druhá nejnižší hned po Lotyšsku. Rovněž pohled do přítomnosti není zrovna povzbuzující.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Šojdrová: nezvládla situaci

Za správný krok považuje rezignaci Dany Kuchtové předsedkyně lidoveckých poslanců Michaela Šojdrová, která rozjela veřejnou kritiku Kuchtové. „Znamená to možnost jednat o ministrovi, který by situaci na ministerstvu lépe zvládl,“ řekla.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:01

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 17.05 2024 08:36 , © Univerzita Karlova v Praze