Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Bursík: Lužný bude muset získat důvěru poslanců a premiéra

Bursík: Lužný bude muset získat důvěru poslanců a premiéra

Praha 8. října (ČTK) - Člen užšího vedení zelených Dušan Lužný, kterého do uvolněného křesla ministra školství nominovala v neděli republiková rada, bude muset přesvědčit premiéra a poslance, že je schopen vyřešit složitou situaci resortu. Šéf zelených Martin Bursík dnes ČTK řekl, že nový ministr bude muset získat na svou stranu akademiky, kteří kritizovali exministryni Danu Kuchtovou, a dovést do zdárného konce práce na opožděném evropském programu Věda a výzkum pro inovace.     Lužného navrhla jako svého nástupce Kuchtová. Republiková rada ho podpořila, aniž vyslechla jeho záměry. Nyní bude muset dosavadní zastupující náměstek ministerstva podle Bursíka formulovat svoji představu vedení školství a získat s ní důvěru poslanců i premiéra Mirka Topolánka (ODS). Bursík přitom nevylučuje, že se ještě objeví další kandidát. Hledání nástupce Dany Kuchtové nechce uspěchat. "Týden, maximálně dva týdny může ministerstvo vést zkušená první náměstkyně," soudí.     Po odchodu Kuchtové, která rezignovala po tlaku koaličních politiků, podle Bursíka nejde o běžnou výměnu v čele ministerstva. Nové vedení bude muset získat ztracenou důvěru, míní. Jak by měl kandidát postupovat, má formulovat předsednictvo zelených, jehož členy Kuchtová i Lužný jsou. Termín schůzky Bursík nechtěl prozradit. Tématu se možná dotkne jednání poslaneckého klubu zelených v úterý.     Jako o možné kandidátce na uvolněné křeslo se do soboty, kdy nabídku odmítla, spekulovalo o rektorce ústecké Univerzity Jana Evangelisty Purkyně Ivě Ritschelové.     Zájem o dohled nad ministerstvem mají ale stále i lidovci a podle spekulací tisku i rektoři vysokých škol, kteří by si přáli větší vliv na přerozdělování peněz z evropských fondů. V příštích sedmi letech by mělo přes dva školské programy projít téměř 130 miliard korun.     Jako o možném novém ministrovi tisk spekuluje také o bývalém rektorovi univerzity ve Zlíně Petru Sáhovi.     

rem vjk



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:14

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze