Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Vědcům při sledování pohybu ryb pomohly vysílačky

Vědcům při sledování pohybu ryb pomohly vysílačky

Experiment týmu Univerzity Karlovy na Berounce prokázal, že rybí společenstva zůstávají ve svých teritoriích

Vědci z pražské Univerzity Karlovy, kteří pomocí značek a speciálních vysílaček několik let monitorovali pohyb rybích společenstev v Berounce, přišli s překvapivou zprávou. „Ryby se ve standardních situacích minimálně pohybují. Většina jich zůstává ve svých teritoriích,“ řekl Právu jeden ze zpracovatelů výzkumu Karel Pivnička. Ojedinělý experiment mimo jiné rozptýlil desítky let přetrvávající přesvědčení rybářů o tom, že ryby v řekách migrují.

Výzkum byl zaměřený především na původní druhy ryb, které v řece žijí. „Dva roky jsme sledovali pomocí vysílaček pohyb parem v několika lokalitách. Mezi nimi například čtyřkilometrový úsek mezi jezy ve Hřešihlavech a Třímanech. Z pětadvaceti parem se všechny ryby po dvouletou dobu životnosti vysílaček zdržovaly pod domovským jezem, nejdále do jednoho kilometru od místa, kde na ně byla připevněna vysílačka,“ sdělil Pivnička. Pohybová aktivita se u ryb zvyšovala pravidelně začátkem března.

„Parmy ale nesplavaly dál než do vzdálenosti dvou set metrů od místa vypuštění. Postupně se ale zase vracely pod domovský jez,“ pokračoval Pivnička. Dalších šest let pak vědci sledovali ryby, kterým umístili na ploutve mechanické značky. Celkem tak označili bezmála pět tisíc parem a tloušťů. Závěry byly totožné s těmi, k jakým vědci došli během pokusu s rybami sledovanými pomocí vysílaček. „Z tisícovky odlovených ryb se značkami jsme zaznamenali pouze čtyři jedince z jiné lokality, než kde byli označeni,“ upřesnil Pivnička.

Vědci nicméně nevylučují, že by se proudné ryby tohoto druhu chovaly jinak, pokud by neměly na řekách překážky v podobě jezů. „Experiment probíhal i v době povodní a označkované ryby se zásadním způsobem nepomíchaly,“ uzavřel Pivnička.


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:14

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze