Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Knižní veletrh se vydařil

Knižní veletrh se vydařil

Havlíčkův Brod - V pořadí sedmnáctý Podzimní knižní veletrh, který se uskutečnil v pátek a sobotu v Havlíčkově Brodě se podle organizátorů, vystavovatelů i návštěvníků vydařil.

„Letošního ročníku Podzimního knižního veletrhu se zúčastnilo sto osmdesát dva vystavovatelů a přibližně třináct tisíc návštěvníků,“ uvedla ředitelka havlíčkobrodského veletrhu Markéta Hejkalová.

Doprovodný program

Součástí veletrhu bylo značné množství doprovodných akcí. „Největší zájem návštěvníků vzbudily mimo jiné tyto události: křest knihy Jiřího Stránského Stařec a smrt, autorské čtení Michala Viewegha či Ludvíka Vaculíka, beseda s Pavlou Jazairiovou, přednáška Jiřího Grygara, večeře s Irenou Obermannovou, Ivanem Klímou a Jiřím Dědečkem, autogramiáda Ivana Mládka, autorské čtení Michala Horáčka anebo setkání s maďarskými autory Pálem Závadou a Szilárdem Borbélym,“ vyjádřila spokojenost s doprovodným programem, jak jí sdělili samotní návštěvníci veletrhu, jeho ředitelka.

Jedna z tisíců přítomných, Zdenka Danková z Jihlavy, zažila letošní havlíčkobrodské dvoudenní knižní setkání a jeho atmosféru takto: „Prostor kulturního střediska Ostrov byl doslova zaplaven lidmi. Nebylo lehké projít uličkami mezi řadami jednotlivých stánků. Veletrh nabídl velmi bohatý výběr knih, jednotlivé stánky přitahovaly pozornost množství návštěvníků a lákaly milovníky knih svou pestrou nabídkou. Nacházely se zde různé literární žánry, jako je beletrie, literatura faktu, detektivky, maďarská poezie a další.“

V prvním patře kulturního domu Ostrov fungovalo tiskové středisko jako zdroj informací, avšak zároveň představovalo Letní žurnalistickou školu Karla Havlíčka Borovského a její nabídku obecně prospěšné činnosti. Zdenka Danková poznamenala k organizaci veletrhu a jeho dění ještě toto: „Výhodou vstupenek bylo to, že byly slosovatelné; po vylosování, které probíhalo několikrát denně, bylo možné vyhrát večeři se spisovateli nebo zájezd do Maďarska a jiné. Za účasti uniformovaných ‚vojáků‘ se samopaly se konal na pódiu křest knihy Druhá světová válka: Češi a Slováci.“ Do soutěže o nejkrásnější knihy veletrhu se přihlásili nakladatelé čtyřiapadesáti knih. Výčet cen a jejich držitele shrnula Markéta Hejkalová: „Cenu kraje Vysočina za nejkrásnější naučnou knihu získalo nakladatelství Karolinum za knihu Jiřího Šerých Michael Rentz fecit. Cenu města Havlíčkova Brodu za nejkrásnější beletristickou knihu získalo nakladatelství Pragma za knihu Henryho Millera Insomnie. Cenu Tiskáren Havlíčkův Brod, hlavního sponzora veletrhu, získalo za nejkrásnější dětskou knihu nakladatelství Meander za Lingvistické pohádky Petra Nikla. Cenu Evropské akademie pro demokracii za nejpřínosnější knihu z oblasti politické literatury získalo nakladatelství Computer Press za knihu Františka Emmerta Holocaust.“

Populární soutěž

Soutěže ‚Dopište Ivana Klímu!‘ se zúčastnilo sto čtrnáct soutěžících, jejichž úkolem bylo dopsat povídku známého spisovatele Ivana Klímy. „První místo získala Alena Šimková, druhé místo Jan Lněnička, o třetí místo se dělí Eliška Greplová a Miroslav Med. Vítězové vyhráli oběd s Ivanem Klímou, zájezdy k moři a kolekce knih,“ zhodnotila soutěž Markéta Hejkalová.

Deset nejlepších textů, z nichž Ivan Klíma vybral vítěze, je uvedeno ve veletržním katalogu, který si je možno objednat u ředitelky veletrhu Markéty Hejkalové na e-mailové adrese veletrh@hejkal.cz.

Soutěž bude pokračovat také v příštím roce, úkolem bude dopsat povídku Ireny Obermannové.

Následující, hojně navštěvovaný, osmnáctý Podzimní knižní veletrh se bude konat 10. a 11. října 2008.

Oblíbený veletrh má navíc svoji virtuální formu – řadu informací o nových knihách a akcích nakladatelů mohou zájemci rovněž najít na internetu a adrese www.virtualniveletrh. cz.


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:14

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze