Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Student si zajel na testy z fyziky do Íránu

Student si zajel na testy z fyziky do Íránu

Pardubice - Student Marek Scholle si šel včera už potřetí pro ocenění určené pro pardubické studenty. Minulý školní rok se mu povedl zatím asi největší úspěch. Dostal se spolu s dalšími čtyřmi studenty z České republiky na mezinárodní olympiádu ve fyzice, která se konala v Íránu.

„Írán je divoký. Musím ale říct, že to je krásná země. Lidé v Íránu nás nechali poznat, že jsou i přátelští. Například dělali ústupky při fotografování uvnitř mešit, což se jinak nesmí. Někteří nás dokonce pozvali na čaj k sobě domů. Přesto tam nepřijeli na olympiádu ve fyzice například Izraelci. Dá se to chápat, když íránský prezident o Izraeli říká, že by měla zmizet z mapy světa,“ říká dnes již býválý student Gymnázia Pardubice v Dašické ulici Marek Scholle. V současnosti Marek studuje na Matematickofyzikální fakultě Univerzity Karlovy. V Íránu strávil s českou delegací v červenci deset dní. „Olympiáda se konala v íránském městě Isfahán. Je to velké průmyslové město. Naše delegace bydlela na vysokoškolských kolejích asi dvacet kilometrů od centra. Na kolejích to vypadalo asi stejně jako všude jinde ve světě. Žádná nečistota,“ líčí Scholle.

Na mezinárodní fyzikální olympiádě bylo celkem 320 lidí z přibližně sedmdesáti zemí světa. Studenti počítali zadané příklady v tělocvičně v univerzitním kampusu. „Všichni účastníci psali test naráz. Každý účastník byl oddělený v boxu v samostatné lavici. Nakonec jsem získal bronzovou medaili. Neznamená to ale, že jsem skončil třetí. Bronzovou medaili mám za 109. místo. Nějaké regule totiž říkají, že se vezme zhruba jedna polovina těch lepších účastníků a těm se v určitém poměru medaile rozdělí,“ dodal Scholle.


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:14

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze