Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Po 660 letech byl v Praze znovu korunován Karel IV.

Po 660 letech byl v Praze znovu korunován Karel IV.

PRAHA Kostel Panny Marie, sv. Jeronýma a českých patronů v pražských Emauzích se v sobotu odpoledne stal svědkem i kulisou korunovace Karla IV. Lucemburského a jeho manželky Blanky z Valois českým králem a královnou. Rekonstrukce se konala 660 let po skutečné korunovaci. Muž, nazvaný později Otcem vlasti, se stal českým králem 2. září 1347. Barvitá podívaná zároveň připomněla založení kláštera Na Slovanech.

Skutečný obřad se odehrál na Pražském hradě v tehdy ještě románské bazilice sv. Víta, neboť gotická katedrála ještě neexistovala. Celebroval ji pražský arcibiskup Arnošt z Pardubic. Karel byl při mši pomazán svatým olejem a oblečen do slavnostního roucha. Pak vladař obdržel insignie moci: plášť, meč, náramky, prsten, žezlo, jablko a svatováclavskou korunu. Královnin obřad byl jednodušší.

Organizátoři sobotní rekonstrukce z Ústavu dějin umění Akademie věd a Ústavu dějin křesťanského umění Katolické teologické fakulty Univerzity Karlovy zvolili značně zkrácenou verzi. Kvůli srozumitelnosti použili místo latiny staročeský překlad, který ale vznikl už v době Karlově.

Na korunovační mši navázala včera slavnost na Vyšehradě. Za přítomnosti Karla IV. i Blanky z Valois ožil park kláním rytířů a ohňovým vystoupením dvorních kejklířů. Návštěvníci mohli při práci pozorovat středověké řemeslníky i ochutnat dobovou kuchyni. Program připravil soubor starého tance Regii Caroli Regis.


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:14

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze