Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Dnes zasedá vláda

Dnes zasedá vláda

Eva SOUHRADOVÁ, moderátorka

--------------------

Příprava českého předsednictví v Evropské unii, příprava na neformální evropský summit v Lisabonu, ale především peníze - to všechno má dnes na stole vláda. Její zasedání sleduje Daniel Takáč. Dane, vláda by měla vyčlenit nějaké peníze na výzkum. Kolik a pro koho mají být peníze určeny?


Daniel TAKÁČ, redaktor

--------------------

Dobré poledne. Tak je to sto dvacet milionů korun, které chce ve své kapitole přesunout ministr zdravotnictví Tomáš Julínek a tyto peníze by rád rozdělil hned deseti zařízením, které se výzkumem zabývají, a to jak v rámci Akademie věd, tak také v rámci jednotlivých univerzit. To je tedy návrh, se kterým na dnešní zasedání vlády přišel. Pokud jde o další peníze, tak ministři budou hodnotit plnění státního rozpočtu za letošní rok. V pololetí tam byl přebytek 1,3 miliardy korun. Do konce roku ale ty výdaje prudce stoupnou, což je každoročně obvyklé a ministr financí Miroslav Kalousek předpokládá, že se na konci roku státní rozpočet bude pohybovat v propadu něco přes devadesát miliard korun. To je ale plánovaný deficit tak, jak byl loni pro státní rozpočet na rok 2007 schválen, tedy nic dramatického. Poslední věc čtyři a půl miliardy, o tolik se sníží dluh Správy železniční a dopravní cesty. To je dluh, který vznikl při výstavbě železničních koridorů. Je to státní dluh, jenom je účetně zařazen právě do této společnosti a každoročně vláda proto tyto dluhy této společnosti odpouští. Pokud jde o tu evropskou problematiku, tak tyto finanční záležitosti jsou teprve budoucností. Vláda se věnovala právě Evropě během celého dopoledne a pravděpodobně ještě věnuje. Diskutuje právě o přípravě na předsednictví České republiky v Evropské unii a také o tom neformálním summitu. Ten by měl zhruba za týden v Lisabonu a měla by tam odjet delegace, kterou povede předseda vlády Mirek Topolánek. Jednání vlády dál sledujeme.


Eva SOUHRADOVÁ, moderátorka

--------------------

Dění na úřadu vlády sleduje Dan Takáč. Díky.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:16

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze