Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Darovaná krev přenáší méně kyslíku

Darovaná krev přenáší méně kyslíku

WASHINGTON Krev po transfuzi ztrácí brzy po odebrání důležitou látku, a tedy i schopnost přenášet kyslík do tkání. Vyplývá to ze dvou studií vědců Dukeovy univerzity v Durhamu v Severní Karolíně. Podle nich to vysvětluje, proč má řada pacientů po krevní transfuzi potíže.

V darované krvi se během několika minut začne v červených krvinkách rozkládat oxid dusnatý, který hraje důležitou úlohu při přenášení kyslíku do tkání, píší američtí vědci v časopise PNAS. Většina krve přechovávané v krevních bankách má proto horší kvalitu, řekl šéf prvního týmu Jonathan Stamler. Další skupina vědců ze stejné univerzity zjistila, že znatelný úbytek oxidu dusnatého je patrný už tři hodiny po odebrání krve.

„Jakmile krev opustí cévy, tak v ní koncentrace oxidu dusnatého rychle klesne k nule. Kdyby pacient dostal takové krve větší množství, mohl by mít problémy,“ uvedl Jan Pláteník z Ústavu lékařské biochemie 1. LF UK. Studie ukazují, že pacienti po transfuzi mají častěji infarkty, selhání srdce, mrtvice a někdy i umírají.


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:15

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze