Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Ministrem školství by mohl být pedagog a religionista Lužný

Ministrem školství by mohl být pedagog a religionista Lužný

Praha 7. října (ČTK) - Mezi kandidáty na uvolněné křeslo po ministryni školství Daně Kuchtové bývá zmiňován také její dosavadní náměstek a člen předsednictva Strany zelených (SZ) Dušan Lužný. Jméno třiačtyřicetiletého pedagoga a religionisty z brněnské Masarykovy univerzity, který se zabývá problematikou náboženských menšin, zmínila i sama Kuchtová s tím, že se jedná o člověka, jemuž by úřad ráda předala. Lužný se pro tisk již vyjádřil, že by kandidaturu přijal.     

Širší veřejnosti zatím spíše neznámý Lužný je jedním ze sedmi členů předsednictva SZ, od listopadu 2005 šéfuje také jihomoravské organizaci strany. Je zakladatelem odborné sekce pro lidská práva. Zkušenosti začal sbírat také v komunální politice, loni byl zvolen do zastupitelstva obce Bílovice nad Svitavou. Kuchtové, která si váží jeho morálních zásad, radil v tematice vysokých škol, vědy a výzkumu.     

Ministerstvo by Lužný rád řídil v souladu s volebním programem SZ. Pokračoval by například ve snaze prosadit takzvané zdravé potraviny do škol. Soustředil by se ale především na transparentní způsob řízení a financování resortu a boj proti byť i jen možnosti korupce. V tisku se Lužný vyjádřil také k ožehavé problematice radaru. S jeho umístěním má problém, pokud nebudou splněny podmínky, které přijal sjezd strany - tedy začlenění radaru do struktur NATO a EU.     

Lužný se narodil 19. května 1964. Je absolventem Filozofické fakulty Masarykovy univerzity v Brně, oboru sociologie. Před rokem 1989 byl dva roky členem KSČ. Než vstoupil do SZ, dal si podle svých slov od politiky několik let odstup. Předseda zelených Martin Bursík se v této souvislosti pro Právo vyjádřil, že "členy KSČ a KSČM nemiluje", má s tím problém, ale že je připraven spolupracovat s lidmi, které mu sjezd navolí.

Markéta Veselá ped jpt




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:13

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze