Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Schwarzenberg: Stipendia pro studenty z ciziny by pomohla firmám

Schwarzenberg: Stipendia pro studenty z ciziny by pomohla firmám

Brno 1. října (ČTK) - Česko by mělo podle ministra zahraničí Karla Schwarzenberga dát větší prostor stipendiím pro zahraniční studenty ze zemí mimo Evropskou unii. Obdoba systému, který za minulého režimu fungoval v někdejším Československu, by mohla firmám přinést nedostatkové kvalifikované pracovníky a zároveň by zvýraznila tuzemský průmysl v cizině, uvedl ministr na sněmu Svazu průmyslu a dopravy na brněnském výstavišti, kde dnes začal mezinárodní strojírenský veletrh.     

Cizinci, kteří v minulosti v Česku studovali, jsou ve svých zemích nejlepšími velvyslanci ČR, míní Schwarzenberg. Přesvědčil se o tom už mnohokrát, když s lidmi, kteří v Česku studovali, hovořil. "Mají vztah k českým výrobkům a často jim dělají lepší reklamu než oficiální české zastoupení," doplnil ministr. Premiér Mirek Topolánek nepředpokládá, že by se nyní mohla opakovat situace z 50. a 60. let, kdy v Česku na stipendia studovaly stovky lidí ze zahraničí. Dnes je to podle něj méně než 200 studentů.     

Další stovky přitom navštěvují české vysoké školy i bez stipendií. Do jisté míry je to přirozený vývoj poté, co se otevřely hranice a v Česku se usadilo množství cizinců, doplnil ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas. Schwarzenbergův návrh by i přesto podpořil. Uvažuje, že podobný systém zahrne do projektu takzvaných zelených karet, který by měl do Česka přivézt pracovní sílu z ciziny. Systém by se měl rozběhnout v první polovině příštího roku, doplnil Nečas. Topolánek upozornil, že zelené karty jsou jednou, a nikoliv jedinou možností, jak zajistit českým podnikům dostatek lidí. Důležité je podle něj například i důsledné postihování práce načerno.     

České firmy upozorňují na nedostatek lidí už dlouho. "A nechybí jen kvalifikovaní pracovníci, ale i nekvalifikovaní," podotkl ministr průmyslu a obchodu Martin Říman. Převis poptávky nad nabídkou zbrzďuje v řadě případů zakázky a domácím firmám ubírá v boji se zahraničními podniky na konkurenceschopnosti.     

sap fcz


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:12

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze