Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Fakulta zpřístupnila obnovenou knihovnu

Fakulta zpřístupnila obnovenou knihovnu

V objektu bývalého kněžského semináře v Dlouhé ulici v historickém centru Hradce Králové sídlí už od roku 1950 knihovna hradecké Lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Po roční rekonstrukci byla budova v úterý dopoledne zpřístupněna veřejnosti.

„V těchto místech stával královský hrad, který ale zanikl již v době husitských válek. Pak tu byl dům hradeckého purkrabího a počátkem 18. století získalo areál hradecké biskupství. Byl zde zřízen kněžský seminář a při něm byla roku 1816 založena knihovna,“ připomenul děkan fakulty Vladimír Palička.

„Hlavní provoz knihovny je situován do druhého podlaží. Odborné veřejnosti slouží několik studoven, multimediální studovna, ale i čítárna či posluchárna. Takzvaný sloupový sál v přízemí bude sloužit k reprezentačním a kulturním účelům,“ doplnil proděkan fakulty Vladimír Geršl. Celkem bylo rekonstruováno téměř 2 tisíce metrů čtverečních plochy. Podle dobových fotografií byla na chodbě prvního patra obnovena i pamětní deska kněze, pedagoga a českého obrozence Johana Nepomuka Stárka.

„Během rekonstrukce jsme museli řešit problémy s nosností konstrukcí v patře, se začleněním výtahu do budovy, s požadavky na požární techniku, vzduchotechniku, ale nejsložitější asi bylo neustálé odstraňování starých konstrukcí. Původní majitelé opravy spíš flikovali než by budovu poctivě obnovovali a udržovali,“ řekl ředitel stavební AGS Bohemiastav Jiří Bojčuk a řekl, že se snažili zachovat co nejvíce původních prvků.

„Nechali jsme například restaurovat pískovcové umyvadlo na chodbě před původní seminární jídelnou. Podobně byla konzervována původní kovová vrata z 18. století, která nyní zdobí centrální atrium uprostřed objektu,“ dodal Bojčuk.


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:12

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze