Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Předmět "EU" by se v budoucnosti mohl vyučovat na školách

Předmět "EU" by se v budoucnosti mohl vyučovat na školách

Brusel 3. října (zpravodajové ČTK) - Brusel by rád viděl, kdyby se problematika Evropské unie vyučovala na evropských školách. Žákům by tak v budoucnu mohl vedle klasických předmětů přibýt i předmět "EU". I takto lze totiž vykládat novou strategii Evropské komise, která má již poněkolikáté přibližovat unii občanům, i když zatím bez výsledku. O tom, že téma EU její obyvatele příliš neláká, svědčí i nyní zveřejněná sondáž výzkumného ústavu Notre Europe, podle které se devět obyvatel EU z deseti nikdy nebo téměř nikdy nebavilo o politických problémech unie s člověkem z jiného členského státu.     

Eurokomisařka Margot Wallströmová, která za všelijakými komunikačními strategiemi stojí, se domnívá, že zahrnutí unijní problematiky do školní výuky zásadně vylepší povědomí občanů o EU. "Lidé na ulici nevědí nic o tom, jaké jsou rozdíly mezi institucemi EU, ani se o to nezajímají. Chtějí výsledky a chtějí o nich být informováni," uvedla. Podle vývoje v podobných případech z minulosti se dá odhadovat, že s tímto návrhem komise jen těžko uspěje u jednotlivých členských států, kterým se moc nelíbí, když se Brusel snaží zasahovat do jejich výuky či do školství. Takto prozatím pohořela snaha vytvořit společnou učebnici dějepisu, o jejímž vzniku se horlivě diskutovalo na začátku letošního roku, ale v současnosti již celý problém utichl.     

Nová "komunikační strategie" má nahradit takzvanou bílou knihu, která se podobně jako další podobné snahy nesetkala s úspěchem. Nejenže obsahovala řadu nesrozumitelných nápadů, o které se paradoxně vedl dlouhý boj v Evropské komisi, ale již tehdy přišla s nápadem výuky Evropské unie ve školách. Žádný výsledek se ale nedostavil. Snahy komise přibližovat unii občanům často působí velmi kontraproduktivně, alespoň podle průzkumů veřejného mínění. Výjimkou není ani česká veřejnost. Zastoupení názoru, že členství v Evropské unii je dobrá věc, podle posledního výzkumu Eurobaromer pokleslo a poprvé se v Česku dostalo pod hladinu poloviny občanů.     

Podle sondáže, jejíž výsledky nyní zveřejnil výzkumný ústav Notre Europe, zabývající se EU, se téma unie vyskytuje v rozhovorech mezi lidmi z členských států jen výjimečně. Na otázku, jak často se v životě bavili o politických otázkách EU s obyvateli jiných členů unie, odpověděla polovina z oslovených 3500 lidí, že vůbec, čtyři lidé z deseti pak, že jen několikrát. Jen desetina lidí uvedla, že to bylo často nebo velmi často. Otázky vyvstávají i nad dalšími návrhy s výjimkou školství. Podle Wallströmové by totiž oblíbenost unie měla vzrůst i s vyšším počtem kanceláří Evropské komise a Evropského parlamentu v členských státech. Popularitu by prý měl přinést i růst počtu kontaktních míst. Tyto návrhy přitom patří k těm konkrétnějším.     

Dokument s názvem "Partnerství pro komunikaci o Evropě" ale obsahuje i "tajemnější" formulace. "Komise navrhuje rozšířit dobrovolná partnerství v oblasti řízení, která již s některými zeměmi fungují, tak, aby bylo možné provádět společné komunikační iniciativy," navrhuje například komise.     

urm duk mik


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:13

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze