Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       EK kritizuje pomalé reformy školství v EU, ČR však i chválí

EK kritizuje pomalé reformy školství v EU, ČR však i chválí

Brusel 3. října (zpravodaj ČTK) - V Evropské unii loni přestalo předčasně studovat šest milionů lidí ve věku 18 až 24 let. EU se tak zatím příliš nedaří naplňovat cíl snížit do roku 2010 toto množství pod deset procent studentů, tedy zhruba na čtyři miliony. Česko se Slovenskem však v tomto ohledu patří mezi tři nejlépe hodnocené státy. Vyplývá to z dnešní zprávy o pokroku v oblasti vzdělávání, kterou zveřejnila Evropská komise. V Česku loni podle údajů EK studium předčasně opustilo 5,5 procenta studentů ve věku 18 až 24 let, v Polsku to bylo 5,6 a na Slovensku 6,4 procenta. Průměr všech 27 členských zemí unie byl přitom 15,3 procenta.     

ČR a Slovensko uspěly i v dalším z pěti hlavních hodnotících kritérií - v množství lidí ve věku 20 až 24 let s ukončeným vyšším středním vzděláním. Této kategorii v Česku odpovídá studium zakončené maturitou. Cílem EU je, aby do roku 2010 této úrovně dosáhlo 85 procent mladých lidí, čemuž by odpovídal počet, který by byl proti roku 2006 vyšší asi o dva miliony. Průměr celé EU zatím ale činí 77,8 procenta. ČR je s 91,8 procenta na špici pomyslného žebříčku, na druhém místě figuruje Polsko (91,7) a na třetím Slovensko (91,5).     

Celkově však EK hodnotí pokrok v EU při naplňování cílů takzvané Lisabonské strategie, která by měla pomoci zlepšit situaci na pracovním trhu a zrychlit hospodářský růst, jako nedostatečný. Za pozitivní EK označila v obecné rovině mírné zlepšení ve třetím kritériu - počtu lidí, kteří dosáhli univerzitních titulů v oblasti matematiky, vědy a technologií. To, jak se daří členským zemím naplňovat Lisabonskou strategii, je hodnoceno celkem podle pěti hlavních kritérií. Každý rok pak EK hodnotí, jak si která země stojí.     

Kromě zmiňovaných tří aspektů jde ještě o vyšší zapojení dospělých do celoživotního vzdělávání, které je pro tuto chvíli podle EK nejlepší ve skandinávských zemích. Posledním kritériem je pak úroveň gramotnosti mezi patnáctiletými. Podle zjištění EK prý každý pátý žák v tomto věku má v Evropské unii potíže se čtením. Kromě toho komise také konstatovala, že většina školáků v EU nestuduje nejméně dva cizí jazyky od raných fází studia. Podle dat EK, které však odráží situaci v roce 2003, průměr v EU byl jen 1,4 až 1,5 jazyku na žáka.     

Tomáš Pirkl ml mik


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:13

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze