Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Bursík: Nominaci Lužného bereme vážně, jiné adepty nyní nehledáme

Bursík: Nominaci Lužného bereme vážně, jiné adepty nyní nehledáme

Praha 9. října (ČTK) - Předseda Strany zelených Martin Bursík i ostatní poslanci strany budou respektovat rozhodnutí republikové rady zelených, která vybrala na post ministra školství Dušana Lužného. Bursík i předsedkyně poslaneckého klubu zelených Kateřina Jacques dnes novinářům řekli, že nyní jiné kandidáty na ministra školství nehledají. Lužný podle nich ale ještě musí představit svou koncepci, jak vést ministerstvo a přesvědčit o ní poslanecký klub i premiéra Mirka Topolánka.     "V klubu jsme to probírali s tím, že tu nominaci bereme se vší vážností a nejsme v situaci, kdybychom nějak aktivně vyhledávali dalšího kandidáta," řekl Bursík. Zároveň ale zdůraznil, že se Lužný nemůže stát ministrem, aniž by vysvětlil, kam bude resort směřovat, a přesvědčil o svých plánech poslanecký klub zelených, vedení strany a premiéra Mirka Topolánka.     Religionista a člen předsednictva SZ Lužný dnes ČTK řekl, že svoje priority přednese na zasedání předsednictva zelených, jehož termín dosud nebyl stanoven. Podle Bursíka budou poslanci a vedení zelených o Lužném jednat ve druhé polovině příštího týdne. Lužný za nejdůležitější úkoly pro nového ministra školství považuje zajištění financování školství a dokončení práce na evropských vzdělávacích programech. Lužný na ministerstvu školství již působil jako náměstek odstoupivší ministryně Dany Kuchtové.     Bursík i Jacques považují za chybu, že zelení nepřišli s více kandidáty na ministra a v "tichosti" mezi nimi nevybrali. Podle některých médií není Bursík z nominace Lužného, který byl před rokem 1989 dva roky členem KSČ, příliš nadšen. "Znám ho dobře z předsednictva strany a myslím si, že věcně, odborností a znalostí tématu tu kvalifikaci má. Určité obavy, které mám, jsou v tom, jestli je člověk dostatečně rázný a rozhodný, který je schopen vést široký tým, aby to zvládl," řekl dnes novinářům.     Podle Bursíka by se měl nový ministr školství umět postavit k "neuralgickým bodům", které vedly k rezignaci Kuchtové. "Je třeba přijít s nějakým konceptem, jak získat na stranu ministerstva radu vlády pro vědu a výzkum, akademickou obec a rektory. To jsou všechno kroky, kde je třeba trochu zhojit tu situaci," řekl.     Jacques po dnešním jednání poslaneckého klubu zelených zdůraznila, že klub musí respektovat závěry demokratického hlasování uvnitř strany. Podobně jako Bursík ale míní, že republiková rada vybrala Lužného příliš zbrkle. Jeho jmenování ministrem by podle ní ale nyní mohlo zabránit pouze to, pokud by se při diskusi o jeho plánech objevily závažné překážky či argumenty proti němu. "Pokud se něco závažného neobjeví, tak si myslím, že pochopitelně výsledek demokratického hlasování má velkou závaznost," řekla.     

Tomáš Neřold mkv



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:16

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze