Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Bursík se sešel s krajskými lídry, ministra školství nevyřešili

Bursík se sešel s krajskými lídry, ministra školství nevyřešili

Praha 27. října (ČTK) - Žádný posun v hledání kandidáta na ministra školství nepřinesla dnešní schůzka krajských lídrů zelených s vedením strany. Zelení tuto otázku nechtěli řešit bez první místopředsedkyně strany a odstoupivší ministryně školství Dany Kuchtové a kandidáta na uvolněný post Dušana Lužného. Ti na setkání chyběli.

Vedení strany a poslaneckého klubu se s krajskými lídry zelených dohodlo na pravidelných schůzkách, které by měly zlepšit komunikaci mezi regiony, stranickým vedením a poslanci. ČTK to řekla šéfka poslanců zelených Kateřina Jacques a předseda jihočeské organizace strany Marek Anděl.

Dva klíčoví aktéři nedořešené rošády na postu ministra školství se schůzky údajně nemohli zúčastnit proto, že se Lužný ženil a Kuchtová byla na jeho svatbě. Šéf strany Martin Bursík již předem avizoval, že setkání svolal kvůli zlepšení komunikace s kraji, nikoliv kvůli hledání ministra školství.

"Dohodli jsme se, že by bylo dobré pravidelně vést komunikaci," komentovala výsledek schůzky Jacques. Vzhledem k tomu, že někteří předsedové krajských organizací nejsou ani v širším vedení strany, je podle ní třeba zlepšit kontakt s nimi.

Podle Anděla si vedení zelených uvědomilo, že nemá přímou vazbu na některé regiony. Pravidelná setkání uvítal s tím, že by měla pomoci lepší komunikaci uvnitř strany. Ta podle něj selhala i při výběru kandidáta na post ministra školství. "Nešťastné je, že se to rozhodnutí propírá na veřejnosti," řekl. Zelení podle něj měli nejdříve uvnitř strany diskutovat o tom, jaké odborníky na školství mají, pak jednoho vybrat a stát za ním. Republiková rada podle něj má plný mandát kandidáta na ministra vybrat, chybou ale prý bylo, že před jeho nominací neproběhla hlubší diskuse.

Lužného jako jediného kandidáta nominovala před více než dvěma týdny Republiková rada zelených, podle Bursíka ukvapeně. Poslanecký klub zelených od podpory nominace Lužného tento týden ustoupil. Lužný podle zelené frakce nedokázal získat na svou stranu premiéra Mirka Topolánka (ODS) a další politické partnery. Obsazením křesla ministra školství se 3. listopadu zřejmě bude znovu zabývat republiková rada zelených.

Lužný zatím na nominaci trvá. Podle neoficiálních informací nicméně už o funkci nestojí a na republikové radě chce pouze vysvětlit své kroky. Bursík podle neoficiálních informací nyní hledá jiného kandidáta na uvolněný ministerský post. Představit ho chce nejprve předsednictvu a pak republikové radě.

Bursík již dříve uvedl, že zelení vedou rozhovory s dalšími možnými kandidáty. Jména ale odmítl sdělit. Nekomentoval ani možnost, že by se ministrem stal dosavadní náměstek ministra spravedlnosti František Korbel. O účasti někdejšího obhájce zelených ve vládě Mirka Topolánka se mluvilo už před rokem, a to ve spojitosti s vedením legislativní rady, ministerstvem obrany či spravedlnosti.

Bursíkův postoj k nominaci Lužného kritizují někteří jeho straničtí kolegové. Jako vicepremiér se podle některých nepostavil dostatečně za Kuchtovou a stejný postup zvolil i u Lužného. Vnitrostraničtí oponenti Bursíkovi a celému předsednictvu již delší dobu vyčítají také malou komunikaci s členskou základnou.

Tomáš Neřold mal


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:19

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze