Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Přehled událostí okolo rezignace ministryně školství Kuchtové

Přehled událostí okolo rezignace ministryně školství Kuchtové

Praha 22. října (ČTK) - Přehled hlavních událostí okolo rezignace ministryně školství Dany Kuchtové (Strana zelených) a hledání jejího nástupce: 


5. září - Předsedkyně poslanců KDU-ČSL Michaela Šojdrová požádala premiéra Mirka Topolánka (ODS) o svolání koaliční schůzky, na níž chtěla mluvit o práci Kuchtové na programech pro čerpání peněz z evropských fondů. Šojdrová mimo jiné kritizovala, že o financích programů měla spolurozhodovat agentura CzechInvest.     

6. září - Kuchtová uvedla, že neuvažuje o rezignaci kvůli problému, který vznikl při přípravě programů pro čerpání peněz z evropských fondů.     

10. září - Topolánek se zastal Kuchtové ve sporu o to, zda bude o části peněz z fondů spolurozhodovat CzechInvest. Topolánek řekl, že rozhodně neuvažuje o odvolání Kuchtové.     

16. září - Z vyjádření předsedy zelených a vicepremiéra Martina Bursíka v pořadu ČT Otázky Václava Moravce vyplynulo, že pokud Kuchtová neodstraní kritizované problémy, v kabinetu skončí. Bursík prý zatím Kuchtovou o rezignaci nežádal, připustil ale, že ministryně má pomyslnou "žlutou kartu".    

17. září - Topolánek řekl, že Kuchtovou zatím neodvolá. Podle něj problém s přípravou programů pro čerpání evropských fondů vznikl už za vlády ČSSD.     

24. září - Premiér podle MfDnes poslal Kuchtové dopis s ultimátem. Podle něj měla do 4. října odpovědět na otázky týkající se přípravy programu Výzkum a vývoj pro inovace.     - Topolánek novinářům řekl, že se bude muset vrátit k tomu, jak úřad ministryně připravil tento program. Kuchtová ČTK řekla, že věcné důvody k jejímu odvolání neexistují. Program byl podle ní špatně připraven už před jejím nástupem do funkce.     

25. září - Kuchtová oznámila, že odstupuje z funkce ministryně. Novinářům řekla, že kvůli politickému napětí kolem čerpání evropských fondů nemá prostor situaci řešit.     

3. října - Dana Kuchtová předala premiérovi svoji demisi. O den později její demisi přijal prezident Klaus.     

7. října - Republiková rada Strany zelených vyjádřila podporu nominaci Dušana Lužného na funkci ministra školství. Jeho nominaci podporovala Dana Kuchtové. Předseda zelených Bursík řekl, že Lužný musí o svých schopnostech přesvědčit premiéra a poslance. Výhrady k Lužnému vyjádřili lidovci.     

10. října - Premiér Topolánek naznačil, že není spokojen s kandidaturou Lužného. Novinářům řekl, že by v případě náhrady za Danu Kuchtovou uvítal "raději diskontinuitu než kontinuitu". Připomenul, že Lužný s Kuchtovou úzce spolupracoval.     

19.října - Lužný poslaneckému klubu zelených slíbil personální změny a rozchod s Kuchtovou, aby rozptýlil Topolánkovy obavy. Klub rozhodnutí republikové rady nezměnil, ani nemohl.     

22. října - Lužný po setkání s premiérem Topolánkem označil své šance stát se ministrem za minimální.     

Tomáš Miřátský sat mhm



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:19

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze