Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       OSN: Přehrady škodí přírodě a důsledkem jsou povodně

OSN: Přehrady škodí přírodě a důsledkem jsou povodně

Dvě třetiny světových řek jsou spoutány přehradami, jezy a dalšími, lidmi vytvořenými zábranami. Alarmující informaci přinesla OSN ve své zprávě o životním prostředí.

Podle OSN je to jeden z důvodů ohrožení mnoha druhů živočichů.

„Vymírání hrozí nejméně 12 procentům ptáků, 23 procentům savců a 30 procentům obojživelníků,“ píše se ve zprávě Programu OSN pro ekologii, která byla zveřejněna v New Yorku. Na její přípravě se podílely čtyři stovky expertů.

„Situace je opravdu vážná,“ potvrdil Deníku varování Organizace spojených národů Bedřich Moldan, ředitel Centra pro životní prostředí Univerzity Karlovy. Přehrady způsobují nenávratné škody životnímu prostředí také v České republice. V současné době jich je v zemi na 140, stavba dalších dvou se připravuje a o výstavbě 201 nových uvažuje ministerstvo zemědělství. „V případě schválení budou přímo ohrožovat stovky obcí, které se celé nebo jen z části nacházejí na území plánovaných nádrží,“ říká ekolog Jan Beránek.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:21

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze