Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Princezna hovořila se studenty, pozdravila válečné veterány

Princezna hovořila se studenty, pozdravila válečné veterány

Praha 16. října (ČTK) - Závěrečný den třídenní návštěvy britské princezny Anny byl především ve znamení setkávání s žáky a studenty. Princezna si dnes v Praze našla čas rovněž na schůzku s letci, kteří za druhé světové války bojovali v britském královském letectvu RAF proti nacistům. Podle britského velvyslanectví princezna chová k válečným veteránům velkou úctu.     Jediná dcera britské královny Alžběty II. den zahájila v prostorách Univerzity Karlovy, kde pohovořila s pedagogy a studenty nově otevřeného magisterského oboru britská studia.     Asi dvacítce studentů přednáší dva profesoři z britských univerzit, mimo jiné i oxfordské. "Děkuji za spolupráci mezi českou a britskou univerzitou. Je důležité udržovat tyto blízké vztahy a nabídnout mladým lidem možnost studovat na všech místech, kde je to možné," řekla v krátké zdravici Anna.     Princezna také zaznamenala, že Česko se stalo velmi populární destinací pro Angličany. "A nejsem si zcela jista, zda je to dobrá či špatná zpráva, ale hodně Britů zde zůstává i žít. Vlastně myslím, že je to dobrá zpráva," konstatovala.     Šlechtična, která pro svůj dnešní program zvolila elegantní krémový kostým s červeným vzorem, rovněž navštívila Senát. Spolu s jeho předsedou Přemyslem Sobotkou předávala ocenění programu pro mládež, který před 50 lety založil její otec princ Philip. Cenu vévody z Edinburghu (EDIE) převzalo v historickém Rytířském sále šest desítek studentů mimo jiné z Poděbrad, Liberce či Holešova.     Program EDIE je dobrovolný a nesoutěžní, pomáhá mladým lidem rozvíjet svoji osobnost. "Mladí lidé nebojují s ostatními, ale sami se sebou. Každý si stanovuje své osobní cíle a postupuje individuálním tempem," řekla za organizátory Lucie Kettnerová.     Brzy odpoledne, až poobědvá s britskou velvyslankyní Lindou Duffieldovou, princezna z České republiky odletí.     

Lucie Petrová pba



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:17

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze