Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Všichni pryč. Je tu princezna

Všichni pryč. Je tu princezna

Pardubice - „Všichni pryč. Musíme to tady vyklidit. Už jsou tady,“ začali policisté vytlačovat dav u pardubického dostihového závodiště. Za pár okamžiků tam měly zastavit limuzíny s vzácnou návštěvou.

Včerejší, 117. Velká pardubická měla oproti běžnému programu jednu atrakci navíc. Na slavný závod se přijela podívat britská princezna Anna. Sedmapadesátiletá dcera britské královny Alžběty II. je velká milovnice koní a bývalá úspěšná závodnice. I proto zahájila třídenní návštěvu Česka v Pardubicích.

Na závodiště dorazila před třetí hodinou a policisté měli co dělat, aby udrželi na zádech tlak davu. Princezna s manželkou českého prezidenta Livií Klausovou se pozdravily s představiteli dostihového spolku, města a kraje. Pardubický primátor Jaroslav Deml daroval šlechtičně vedle kytice i tmavě zelený vltavín vybroušený do tvaru koňské hlavy s diamantem na místě uzdy.

Malé vítězovo faux pas

Policie měla co dělat, aby zajistila bezpečí vzácné návštěvy. Provést princeznu až ke tři sta metrů vzdálené hlavní tribuně nebylo zrovna snadné. Na pardubické závodiště dorazilo 30 tisíc lidí. „Máme v tom tedy pěkný zmatek,“ prohodil při pohledu na strkanici šéf pardubické městské policie Petr Kvaš.

Vše se nakonec obešlo bez incidentů. Těsně před dostihem se šla princezna podívat do padocku, kde si prohlédla koně startující ve Velké pardubické. „O koních mluvila velmi zasvěceně. Měla také fundované dotazy. Je vidět, že se v nich vyzná,“ řekl předseda Dostihového spolku Miroslav Petráň.

Šlechtična, které překvapivě na hlavě chyběl slavnostní dostihový klobouk, poté sledovala dostih, ve kterém vyhrál Dušan Andrés na sedmileté bělce Sixteen. Princezna po závodě sešla k pódiu a vítězi osobně pogratulovala. Andrés při tom způsobil malé faux pas. Princezně políbil ruku, což podle protokolu není přípustné. Princezna to však nechala bez povšimnutí.

Do Kladrub za bělouši

Ještě předtím, než dorazila do Pardubic, si Anna prohlédla Národní hřebčín v Kladrubech nad Labem, kde chovají jedinou živou národní kulturní památku – starokladrubského bělouše. „Pro nás to byla velmi vzácná návštěva. V Evropě snad není významnější osobnost, která tak dobře rozumí koním,“ říká ředitelka hřebčína Lenka Gotthardová.

V Kladrubech si prohlédla stáje a nechala si předvést ukázky práce s handicapovanými dětmi. Na nádvoří zhlédla drezuru plemeníků a barokní jízdu v dámském sedle. Starokladrubský kůň je mezi evropskými šlechtici velmi oblíbené kočárové plemeno. Spřežení „kladrubáků“ jezdí třeba na dánském či švédském královském dvoře.

Z Pardubic princezna odjela do Prahy, kde se večer setkala s prezidentem VáclavemKlausem a zúčastnila se slavnostní večeře.

Dnes si šlechtična prohlédne domov pro seniory Sue Ryder a otevře novou budovu English International School of Prague. V úterý se zúčastní zahájení britských studií na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. V plánu je rovněž setkání s válečnými veterány.


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:17

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze