Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Chcete řídit banku? Vystudujte matematiku

Chcete řídit banku? Vystudujte matematiku

Nejlepším předpokladem pro vstup do vysokých pozic v bankách nebo pojišťovnách už není jen ekonomické vzdělání. Byznys se zaměřil i na jiný obor - matematiku. Absolventi matematicko-fyzikálních fakult, takzvaní »matfyzáci«, už nemusí být vnímaní jen jako šílení profesoři v bílých pláštích, kteří po nocích řeší složité rovnice. Příkladem, že matematik dnes v Česku obléká spíše drahý oblek, může být třeba spolumajitel finanční skupiny PPF Jiří Šmejc či majitel firmy RSJ Invest Karel Janeček.

»U matematiků můžete předpokládat silněji rozvinuté analytické schopnosti, velmi často i širokou orientaci ve výpočetní technice,« vysvětluje výhody matematiků člen představenstva ČSOB Jan Lamser, sám absolvent Matematickofyzikální fakulty Univerzity Karlovy.

Logické myšlení vítězí

Podle lidí z finančního sektoru je hlavní výhodou matematiků schopnost aplikovat různé a třeba i netradiční postupy pro řešení problémů, které není možné vyřešit pomocí běžných vzorců a pouček. »Matematika je obor, který nutí člověka k důslednému logickému myšlení. Při řízení složitých systémů pomáhá matematika důsledně dodržovat jednou přijatá rozhodnutí, přitom však zůstat dostatečně pružný a vidět každou záležitost v podstatných souvislostech,« říká matematik-bankéř Lamser. Matematika se dá studovat na řadě českých škol, za nejlepší mezi nimi však platí »matfyz« na Karlově univerzitě. A kvality absolventů-matematiků uznávají i na konkurenční VŠE.

»V řadě případů mívají absolventi matfyzu skutečně o něco lepší uplatnění, mají velmi dobré vzdělání,« říká rektor Vysoké školy ekonomické v Praze Richard Hindls.

Speciální »bankovní« obor

I samotné matematické školy se snaží vychovávat své studenty tak, aby měli co největší šanci získat zajímavou práci. Například na pražském »matfyzu« už několik let funguje speciální studijní program »Finanční a pojistná matematika«, který nabízí specializované vzdělání.

»Tento obor u nás studují i zaměstnanci bank a pojišťoven, kteří už mají jiné, například ekonomické vzdělání a chtějí si doplnit znalosti,« říká děkan Matematickofyzikální fakulty Univerzity Karlovy Zdeněk Němeček.

»Ten program Finanční a pojistná matematika je skutečně silný a špičkově vedený, jeho absolventi míří přímo do bank a pojišťoven,« uznává Hindls z VŠE. »Na řadě špičkových míst jsou skutečně lidé z pražského matfyzu, je ale pravda, že jsou specializováni na finanční matematiku, my vychováváme lidi třeba i pro marketing,« vysvětluje.

Právě na Vysoké škole ekonomické v Praze již několik dní funguje i nový studijní program, který má za cíl vychovávat studenty, kteří se také uplatní na vysokých pozicích ve finančním sektoru. »My doufáme, že to tak bude, už teď spolupracujeme s desítkami velkých firem, které předpokládají, že u nich naši absolventi budou pracovat,« říká Hindls.


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:17

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze