Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       CVVM: Většina Čechů míní, že kvalita výuky ve školách je dobrá

CVVM: Většina Čechů míní, že kvalita výuky ve školách je dobrá

Praha 16. října (ČTK) - Zhruba dvě třetiny Čechů si myslí, že kvalita výuky ve školách na různých úrovních vzdělávání je dobrá. Vyplývá to z aktuálního průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Ve srovnání s výsledky z minulého šetření kladný názor na kvalitu ale u všech typů škol mírně poklesl. Nejhůře lidé hodnotí střední učiliště bez maturity, nejlépe pak výuku na základních školách a gymnáziích, ukázal průzkum.     Nejvíce Čechů, 72 procent, hodnotí podle CVVM kladně kvalitu výuky na základních školách. Asi 69 procent dotázaných vyjadřuje kladný názor na výuku na gymnáziích, 63 procent na vzdělávání na vysokých školách a 62 procent věří kvalitě středních odborných učilišť s maturitou. Střední učiliště bez maturity mají důvěru jen 48 procent Čechů.     Na základních a středních školách se podle dotázaných daří prohlubovat především znalosti, uvedlo CVVM. Na dalším místě podle lidí školy podporují samostatnost, orientaci ve společnosti a sebedůvěru. Přibližně polovina českých občanů podle CVVM míní, že základní školy tyto vlastnosti rozvíjejí úspěšně. Ještě o něco více, až 68 procent lidí, si to myslí o školách středních. Zhruba 70 procent lidí hodnotí kladně získávání znalostí a samostatnosti na vysokých školách, dvě třetiny v průzkumu uvedly, že si vysokoškolští studenti vylepšují orientaci ve společnosti a sebedůvěru.     Nejméně se podle názorů české veřejnosti daří zlepšovat hodnotovou orientaci a kázeň žáků - maximálně 30 procent lidí podle CVVM uvedlo souhlas se zdárným rozvíjením těchto aspektů na školách. Z hlediska kázně a hodnotové orientace hodnotí Češi vysoké školy podobně skepticky jako školy základní a střední, vyplynulo z průzkumu. Podle 46 procent lidí se vysokým školám daří působit výchovně z hlediska kázně a jen 39 procent respondentů souhlasilo s tím, že vysoké školy příznivě působí na hodnotovou orientaci studentů.     Průzkumu se zúčastnilo 1126 lidí starších 15 let, mezi kterými byl relativně vysoký podíl těch, kteří nevěděli jak posoudit situaci na vysokých školách i gymnáziích, upozornilo CVVM. Průzkum se uskutečnil ve dnech 3. až 10. září. 

     

    Časové srovnání hodnocení dobré úrovně výuky na jednotlivých typech škol (v procentech): 

    



2005

2006

2007

základní škola

73

76

72

střední odborné učiliště

53

57

48

střední odborná škola s maturitou

66

70

62

gymnázium

71

75

69

vysoká škola

61

70

63

    Zdroj: CVVM 

    ptd pba



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:17

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze